Thomas Larcher, composer in residence in het Concertgebouw, 9 mei in de Matinee

Thomas Larcher - foto Eduardus Lee

In seizoen 2019-2020 is de Oostenrijkse componist Thomas Larcher ‘componist aan huis’ in het Concertgebouw. Hij verblijft een periode in Amsterdam waar hij – geïnspireerd door de hoofdstad – nieuwe werken zal componeren. Zijn Derde symfonie  klinkt in mei 2020 in de NTR ZaterdagMatinee tijdens het Mahler Festival. De composer in residence wordt mogelijk gemaakt door de genereuze gift van een particuliere muziekliefhebber.

 

De muziek van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher heeft ‘de wonderlijke weelderigheid van een jas die niet alleen is gemaakt van alle kleuren van de regenboog, maar ook van alle denkbare materialen: het klinkende equivalent van veren, fluweel, netten, zijde, geborsteld staal, jute en kant’. Dat schreef The Guardian onlangs, concluderend dat Larcher het verdient om bij een veel groter publiek bekend te zijn.

 

Het afgelopen jaar stond voor Larcher grotendeels in het teken van zijn eerste opera Das Jagdgewehr, die in maart 2020 te zien zal zijn bij het Opera Forward Festival. “De maanden daaromheen verblijf ik in Amster­dam, en vinden ook in Het Concertgebouw verschillende uitvoeringen van mijn werk plaats. Maar eerst kom ik in oktober, om wat voorbereidingen te treffen voor mijn nieuwe stukken.” En om zich voor te stellen aan het publiek: Larcher gaf op 1 oktober een concert met muzikale vrienden als tenor Mark Padmore en cellist Julian Steckel. “Ik ben opgeleid als pianist. Tegenwoordig schud ik niet meer zomaar een Brahms-concert uit mijn mouw, maar zelf musiceren vind ik wel essentieel. In vroeger tijden waren componisten bijna altijd ook actief als musicus. Dat komt steeds meer terug, en dat is goed. Het geeft je een bewustzijn van hoe het is om een werk daadwerkelijk aan mensen te presenteren.”

 

Op 2 april speelt Asko|Schönberg de wereldpremière van een bijzonder samenwerkingsproject met fotografe Awoiska van der Molen, rond de landschappen van Nederland en Larchers eigen Tirol.

 

Ondertussen werkt Larcher ook aan zijn Derde symfonie, die op 9 mei 2020 in in de NTR ZaterdagMatinee door het Radio Filharmonisch Orkest wordt uitgevoerd tijdens het Mahler Festival – nog een première. “Ik ben ongeveer op de helft. Dat is eigenlijk het enige wat ik er nu over wil zeggen. Tijdens mijn bezoek in oktober hoop ik dan zover te zijn dat ik, ter plekke in de zaal, kan bepalen waar ik de percussie neerzet, waar de blazers.” Lachend: “De mensen gaan daar niks van merken, maar voor mij is het heel belangrijk.”

 

Do 2 apr 20.15 u - Kleine Zaal

Nieuw werk van Thomas Larcher

Asko|Schönberg, Awoiska van der Molen

 

Za 9 mei 13.30 u - Grote Zaal

De nieuwe kleuren van Mahler en Larcher

Radio Filharmonisch Orkest, Hannu Lintu, Marianne Beate Kielland, Markus Werba

 

Deel dit artikel