Radio Filharmonisch Orkest verlengt contract met James Gaffigan

Het Radio Filharmonisch Orkest is bijzonder verheugd en trots te kunnen melden dat het contract met vaste gastdirigent James Gaffigan voor een periode van vijf jaar is verlengd. Gaffigan, die sinds 2011 in deze functie aan het orkest verbonden is, blijft daarmee ook in de komende jaren nauw verbonden met de ontwikkeling van het orkest.

 

Gaffigan zal jaarlijks belangrijke concerten dirigeren in de NTR ZaterdagMatinee en het AVROTROS Vrijdagconcert. Dat er sprake is van een bijzonder succesvolle samenwerking blijkt onder andere uit het feit dat de cd-opname van Prokofjevs 1ste en 5de symfonie onlangs is  genomineerd voor een Edison Klassiek. Deze week dirigeert James Gaffigan het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in het AVROTROS Vrijdagconcert en het festival Le Guess Who in een programma met onder andere de Derde symfonie van Ives ‘The camp meeting’ en Du fond de l’abîme van Lili Boulanger.

 

"... making music on such a high level..."

James Gaffigan: “I am thrilled that we will keep working together in the future. I love making music with the orchestra on such a high level. Our bond is very strong and keeps getting stronger every time I come here. And we have fantastic audiences in Amsterdam and Utrecht; I couldn’t be happier.”

 

“We zijn zeer verheugd dat we James Gaffigan nog vijf jaar aan ons kunnen binden”, aldus Wouter den Hond, manager van het Radio Filharmonisch Orkest. “We zijn er trots op dat ondanks de enorme vlucht van zijn carrière hij zich aan ons orkest wil blijven verbinden. Het orkest werkt heel graag met hem, hij voelt als familie.”

 

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is sinds 2011 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij is tevens chef-dirigent van het Luzerner Sinfonieorchester en sinds september 2013 vaste gastdirigent van het Gürzenich Orchester Köln.

In 2015 debuteerde Gaffigan bij het New York Philharmonic en de Bayerische Staatsoper (Don Giovanni) en leidde hij o.a. de Münchner Philharmoniker, het Los Angeles Philharmonic en het Orchestre National de France. Vorig seizoen had hij optredens met het Cleveland Orchestra, de symfonieorkesten van Chicago, San Francisco, Toronto, Detroit, de BBC, Bournemouth en Sydney, het Filharmonisch Orkest van Oslo en Seoul en het Los Angeles Philharmonic. Gaffigan debuteerde bij het Mozarteumorchester Salzburg en hij dirigeerde operaproducties bij de Chicago Lyric Opera en de Washington National Opera. Eerder dirigeerde hij La Bohème, Don Giovanni en Le nozze di Figaro bij de Wiener Staatsoper, Così fan tutte, La Cenerentola en Falstaff bij het Glyndebourne Festival, La Traviata bij de Noorse opera, Salome bij de Staatsoper Hamburg en La Bohème bij het Opernhaus Zürich.

 

Het Radio Filharmonisch Orkest vormt samen met het Groot Omroepkoor het fundament van de omroepseries NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert in het Amsterdamse Concertgebouw, en het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg in Utrecht. In het Nederlandse muziekleven onderscheidt het orkest zich door de uitvoering van vele nieuw gecomponeerde en minder bekende werken op een uitzonderlijk hoog niveau. Het Radio Filharmonisch Orkest is bekroond met de Edison Oeuvre Prijs en recent - samen met het Groot Omroepkoor - de Concertgebouwprijs 2017.

Beschermheer van het Radio Filharmonisch Orkest is Bernard Haitink. Chef-dirigent is Markus Stenz, James Gaffigan is vaste gastdirigent. Edo de Waart is ere-dirigent en honorary chief conductor is Jaap van Zweden.

 

 

Deel dit artikel