Muziek

De Franse liefde van Louis Andriessen

Nora Fischer - foto Sarah Wijzenbeek
Louis Andriessen werd in juni tachtig, maar de nieuwe stukken blijven komen. Afgelopen januari klonk de Nederlandse première van Agamemnon in de Matinee. In november opnieuw een première: The only one, dat hij schreef voor Nora Fischer. Een feestconcert – compleet met een feeststuk, geschreven door zijn leerling Martijn Padding. Plus, 30 november in het Concertgebouw: Ravel en Messiaen.

Lucas en Arthur Jussen in nieuw repertoire

Arthur en Lucas Jussen - foto Marco Borggreve
Gevraagd naar een suggestie waarop te stemmen voor de Hart & Ziel-lijst van NPO Radio 4 was het antwoord “gewoon Johann Sebastian Bach en het koraalvoorspel Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit in de breekbare bewerking van György Kurtág voor twee piano’s”. Maar in de NTR ZaterdagMatinee laten de broers Lucas en Arthur Jussen tegenwoordig graag een andere kant van hun muzikale voorliefdes horen. Zaterdag 26 oktober spelen ze meesterwerken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw voor twee piano’s.

De speurtocht naar Albert Roussel start 20 september

Albert Roussel
De 150 jaar geleden geboren componist Albert Roussel kwam niet uit Parijs of het zonnige Zuiden, maar uit het Frans-Vlaamse grensgebied rond Rijssel, net als Edouard Lalo voor, en Henri Dutilleux na hem. Hij had befaamde leerlingen als Edgard Varèse, Erik Satie en Bohuslav Martinů. Zijn eigen muziek geraakte echter tussen wal en schip. In vier concerten vraagt het AVROTROS Vrijdagconcert terecht aandacht voor zijn intrigerende werk.