Mozart met Minkowski in december

Marc Minkowski - foto Georges Gobet | AFP

Op 22 december keren de Franse dirigent Marc Minkowski en zijn Musiciens du Louvre terug in de ZaterdagMatinee. Mozarts ‘Grote’ Mis in c en diens bewerking van Händels Ode for St. Caecilia’s Day tot Ode auf St. Caecilia zijn geen kerstmuziek, maar passen door Minkowski’s aanstekelijke vertolking uitstekend bij de feestelijke decemberdagen.

 

De stuwende bas van de fagottist

Al jarenlang is Marc Minkowski een krachtige stem in het veld. In 1982 richtte hij zijn Musiciens du Louvre op om zich volledig op de Franse barokmuziek te storten. Begin 1997 dirigeerde hij tijdens de ZaterdagMatinee een memorabele Ariodante van Händel, al was het alleen maar omdat Anne Sofie von Otter een briljante hoofdrol neerzette, en hij keerde later terug met even mooie uitvoeringen van Händels Hercules, Bachs Brandenburgse concerten en in 2013 nog diens Hohe Messe.

 

“Ik groeide op met Harnoncourt en Leonhardt,” zei Minkowski al eens. “Mijn Bach is gevormd door hun vertolking van de cantates, door de LP-sets met de bruine hoezen en de partituren binnenin; die platen zijn het symbool van mijn tienerjaren.” Daarnaast speelde hij enige tijd als fagottist in het orkest van Philippe Herreweghe. “Ik heb Bachs Hohe Messe nog met zijn orkest opgenomen. Dat heeft mij zeker beïnvloed.”

 

Minkowski zal er niet mee te koop lopen, maar de goedlachse Fransman heeft ondanks deze invloeden wel degelijk zijn eigen stempel op veel repertoire gedrukt. De stuwende werking die bij hem doorgaans van de baslijn uitgaat dankt hij ongetwijfeld aan zijn achtergrond als fagottist. En de schijnbare lichtvoetigheid, het haast terloopse musiceren, komt rechtstreeks van zijn fascinatie voor de Franse barok.

 

Opera

Toch ligt die focus op de Franse barok al weer ver achter hem. Via een tocht door de wereld van de klassieke opera heeft hij ook Wagner bereikt; hij heeft zich ontpopt tot een ware operaspecialist. In 2014 verscheen nog een mooie box met Wagners Fliegende Holländer en de cd-première van Le vaisseau fantôme van Louis Dietsch, dat werd gebaseerd op Wagners oorspronkelijke - in gebroken Frans voor de Parijse Opera geschreven - scenario. Dat is wel weer Frans, maar een heel ander verhaal dan de barok.

 

Mozart met een glimlach

De wijze waarop Minkowski met zijn Musiciens du Louvre Mozart vertolkt, reflecteert beide werelden. Enerzijds gloort de Franse slag die ook het werk van Mozart sterk beïnvloed heeft, anderzijds is er de wereld van de opera waar Mozarts werk altijd van doordrongen is. Het maakt een werk als de Mis in c, die Mozart volgens overlevering als een huwelijkscadeau voor zijn Constanze geschreven heeft, onder handen van Minkowski tot een drama met een glimlach. En dat komt niet alleen heel dicht bij de bedoeling van Mozart, het brengt in deze donkere tijden ook de glimlichtjes waar wij zo naar verlangen.

 

Paul Janssen

 

Mozart met Marc Minkowski

NTR ZaterdagMatinee 22 december 2018, 14.15 uur

Concertgebouw, Amsterdam

 

Les Musiciens du Louvre

Marc Minkowski dirigent

 

Ana Maria Labin sopraan
Ambroisine Bré mezzosopraan
Owen Willetts countertenor
Stanislas de Barbeyrac tenor
Norman Patzke bas

 

Händel/Mozart Ode auf St. Caecilia
Mozart Mis in c, KV 427 ‘Grote’

 

Bestel uw kaarten voor een mooie wintermiddag op de site van het Concertgebouw

 

Deel dit artikel