De nieuwe seizoensbrochures zijn uit!

Onze seizoensprogramma's voor het AVROTROS Vrijdagconcert en de NTR ZaterdagMatinee seizoen 2018-2019 zijn 23 februari jl. uitgekomen. Bekijk de concerten en maak alvast uw keuze. De verkoop van abonnementen voor beide NPO Radio4-concertseries is van start gegaan.

 

Dit seizoen in het AVROTROS Vrijdagconcert – Liefde!

Op 26 januari 1979 werd Muziekcentrum Vredenburg geopend met een uitvoering van de Tweede symfonie van Gustav Mahler door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Edo de Waart. In februari van dat jaar begonnen de concertseries met de verschillende omroeporkesten en het omroepkoor.

Dit seizoen is dus een feestelijk jubileumseizoen. Een mooier thema dan ‘Liefde’ is dan nauwelijks denkbaar: het is dé inspiratiebron voor oneindig mooie en spannende meesterwerken. Bekend repertoire als de Symphonie fantastique van Berlioz, natuurlijk, maar ook de cantate Sulamith van Jan van Gilse. Hoe de liefde om offers kan vragen in Verklärte Nacht van Schönberg en Die Seejungfrau (naar De kleine zeemeermin van Andersen) van Zemlinsky. De onzekerheid in Schönbergs monodrama Erwartung, de droefenis van Maria in Miroir de peine van Hendrik Andriessen. Stukken die voor een onbereikbare geliefde geschreven werden, zoals Bartóks Eerste vioolconcert of de Eerste symfonie van William Walton. En Romeo en Julia natuurlijk. Driemaal: van Berlioz, Prokofjev en Tsjaikovski.

 

Bestel nu uw abonnementen

Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest spelen als vanouds de hoofdrol. Dirigenten als Stanislav Kochanovsky, Markus Stenz, Dima Slobodeniouk, Peter Dijkstra, Leonardo García Alarcón en Marcus Creed staan op het podium. Edo de Waart keert veertig jaar na het openingsconcert terug met Sinfonia van Tristan Keuris, een nieuw werk van Willem Jeths en de Grote Mis van Bruckner. Pianisten als Ronald Brautigam, Severin von Eckardstein, Beatrice Rana en Lars Vogt, de violisten Liza Ferschtman, Arabella Steinbacher en Noa Wildschut, harpiste Lavinia Meijer, vocalisten als Asmik Grigorian en Helena Rasker… Bestel nu uw abonnementen voor deze serie in het Utrechtse TivoliVredenburg!

 

--> Bestel hier direct uw serie voor het seizoen 2018-2019

 

 

Dit seizoen in de NTR ZaterdagMatinee

In het 58ste seizoen van de NTR ZaterdagMatinee zijn negen van de veertien premières geschreven door een vrouw. Ook werken van Lili Boulanger, Sofia Goebaidoelina, Galina Oestvolskaja en de barok-gigante Camilla de Rossi vindt u in de serie terug. Dat zoveel muziek van vrouwelijke componisten klinkt, is tegelijkertijd bijzonder en ‘heel gewoon’. In de beeldende kunst is gender al nauwelijks een issue meer. Maar vrouwelijke componisten en dirigenten? Daarmee is het thema ook heel on-bijzonder: hier valt nog veel moois in de schijnwerper te zetten dat anders onderbelicht zou blijven – en dat is precies wat de ZaterdagMatinee graag doet.

 

Wereldtop en verrassingen

Dertig zaterdagmiddagen bent u getuige van de bijzonderste muziek: van een onbekende Vivaldi-opera tot Boris Godoenov van Moesorgski, of van Bartóks onvolprezen Altvioolconcert tot een nieuw werk van Louis Andriessen. Dirigenten van wereldfaam als John Eliot Gardiner, JoAnn Falletta, Pablo Heras-Casado, René Jacobs, Andrea Marcon, Marc Minkowski, Vasily Petrenko en Xian Zhang, en al even wereldberoemde solisten. Laat u verrassen door ongekend repertoire en ontdek bijzondere dwarsverbanden!

Veel plezier in ons nieuwe seizoen in Het Concertgebouw in Amsterdam!

 

--> Bekijk de concerten van seizoen 2018-2019

 

 

Deel dit artikel