De Franse liefde van Louis Andriessen

Nora Fischer - foto Sarah Wijzenbeek

Louis Andriessen werd in juni tachtig, maar de nieuwe stukken blijven komen. Afgelopen januari klonk de Nederlandse première van Agamemnon in de Matinee. In november opnieuw een première: The only one, dat hij schreef voor Nora Fischer. Een feestconcert – compleet met een feeststuk, geschreven door zijn leerling Martijn Padding. Plus, 30 november in het Concertgebouw: Ravel en Messiaen.

 

Franse muziek

Ravels Valses nobles et sentimentales en het hoekige Chronochromie van Messiaen besluiten het concert op 30 november. Louis Andriessen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij meer op heeft met Franse dan met Duitse muziek. Hij bewondert de combinatie van raffinement en naïviteit van Ravel, en de strakke harmonieën van Messiaen.

 

Three Birthday Pieces

Vóór de pauze speelt het Radio Filharmonisch Orkest Three Birthday Pieces van Martijn Padding – een werk vol persoonlijke verwijzingen, plaagstootjes en herinneringen. Het middelste deel ‘Keizersgracht Shuffle’ is, zo zegt Padding, “een symfonisch gedichtje, een scheef bluesy stuk waarin je de meester over de Keizersgracht ziet scharrelen, op weg naar zijn werkplek. Eigenlijk zoals Jan Pieterszoon Sweelinck eeuwen eerder over de Koestraat liep...”

 

The only one

Andriessen schreef zijn nieuwe The only one voor de zangeres Nora Fischer. Zij, aldus de componist, “wil geen klassiek zangeres zijn met een vet vibrato. Maar wat ze wel doet is net iets onder de toon aan komen sluipen en dan toeslaan. Zo slaat ze je van zin naar zin. In het stuk zitten verwijzingen naar pop en jazz, alsof het vage herinneringen zijn aan muziek die ooit voorbijgekomen is, maar steeds in een ander vocabulaire. Het is in zekere zin mijn interpretatie van Nora en haar veelzijdigheid.”

 

NTR ZaterdagMatinee, 30 november 2019, 14.15 uur

Concertgebouw Amsterdam

Radio Filharmonisch Orkest

Bas Wiegers dirigent*

Nora Fischer sopraan

Dirigent Ryan Wigglesworth heeft wegens ziekte moeten afzeggen voor de NTR ZaterdagMatinee van zaterdag 30 november. We hebben in de persoon van Bas Wiegers een uitstekende vervanger gevonden die het programma integraal overneemt.

Padding Three Birthday Pieces (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee - wereldpremière)

Andriessen The Only One (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, Los Angeles Philharmonic Association & BBC, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten - Nederlandse première)

Messiaen Chronochromie

Ravel Valses nobles et sentimentales

 

bestel uw kaarten via de site van het Concertgebouw, of telefonisch via de Concertgebouwlijn, 020-671 83 45 (10-17u)

 

Kijk voor meer info over Louis Andriessen: http://musicinmovement.eu/composers/louis-andriessen

 

Met dank aan René van Peer, die de programmatoelichting schreef

Deel dit artikel