Concertgebouwprijs 2017 voor Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

 

foto's: Ronald Knapp (met dank aan het Koninklijk Concertgebouw)

 

Op dinsdagavond 19 september ontvingen het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor officieel de Concertgebouwprijs 2017 tijdens het galadiner van het Koninklijk Concertgebouw. De prijs werd tot ieders verrassing niet uitgereikt door Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, maar door een bijzondere gast: Bernard Haitink.

 

uitreiking_concertgebouwprijs_2017_3_web_foto_ronald_knapp

 

Haitink memoreerde in zijn laudatio de bijzondere waarde die de beide ensembles én het Concertgebouw voor hem persoonlijk hebben, sinds hij het gebouw in 1937 voor het eerst met zijn ouders bezocht. In 1945 beluisterde hij het zojuist opgerichte Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst via de radio. En in 2010 sprong hij persoonlijk op de bres om de voorgenomen opheffing van het Muziekcentrum van de Omroep en alle ensembles te voorkomen. Een fikse bezuining bleef, maar het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor bleven behouden voor de Nederlandse muziekwereld. Sindsdien hebben ze zich opnieuw opgericht, weerbaar en flexibel, en hun belang nog maar weer eens aangetoond door het spelen van veel eigentijds repertoire en muziek die door andere orkesten, die meer dan de omroepensembles moeten balanceren tussen artistiek en de harde commerciële kunstwereld, niet meer spelen.

 

uitreiking_concertgebouwprijs_2017_2_web_foto_ronald_knapp

 

Bernard Haitink zelf was chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest tussen 1957 en 1961. En zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest was in een concert waaraan het Groot Omroepkoor zijn medewerking verleende. 

 

Tegenwoordig zijn koor en orkest door de NTR ZaterdagMatinee onlosmakelijk met het Concertgebouw verbonden. De toekenning van de Concertgebouwprijs 2017 is een bijzondere blijk van waardering voor deze verbinding. Ook directeur Roland Kieft van de Stichting Omroep Muziek memoreerde in zijn dankwoord de bijzondere flexibiliteit van de musici en zangers en sloot af met een hartstochtelijk pleidooi voor het behoud van het muzikale landschap van deze tijd, waar Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor een wezenlijk onderdeel van uitmaken.

 

uitreiking_concertgebouwprijs_2017_4_web_foto_ronald_knapp

 

 

Deel dit artikel