Winnaar Nationaal Cello Concours 2018 Eline Hensels in Dvorák

Winnaar Nationaal Cello Concours 2018 Eline Hensels in Dvorák
zondag 19 januari 2020 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Nederlands Philharmonisch Orkest
Elim Chan, dirigent
  • Eline Hensels, cello

Programma

Programma

  • Antonín Dvořák - Waldesruhe
  • Antonín Dvořák - Rondo voor cello en orkest
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Vijfde symfonie
AVROTROS Radio

Twee werken van Dvořák worden tijdens dit Zondagochtend Concert onder handen genomen door de energieke winnares van de Cello Biënnale 2018: Eline Hensels. Tsjaikovski's Vijfde symfonie maakt deze zondagochtend compleet.

 

‘Niets menselijks is de cello vreemd’, schreef NRC onlangs. En ook: ‘De Cello Biënnale toont zijn talloze karakters.’ Van ruig tot poëtisch, inderdaad. Vanochtend hoort u Eline Wensels, de winnares van de Cello Biënnale 2018. De Limburgse is present, energiek en zorgt voor de muzikale ruimte die ze nodig heeft, aldus de jury. Dat laat ze horen in twee werken van Dvořák. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt bovendien Tsjaikovski’s Vijfde symfonie. Soms licht en speels, soms overweldigend, bijna furieus: een orkestwerk vol drama en vertelkracht.


Dvořák

Waldesruhe is het sensitieve vijfde deel van een cyclus die Antonin Dvořák wijdde aan het Boheemse woud. Dit specifieke, licht melancholieke deel werkte hij uit voor cello en orkest. Al even weemoedig, maar vooral ook zangerig, is het Rondo in g. Het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt deze ochtend geleid door een van de grootste nieuwe talenten wereldwijd: dirigente Elim Chan.


Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.

Deel dit artikel