Welluidende mijmeringen

Welluidende mijmeringen
vrijdag 21 september 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Residentie Orkest
Nicholas Collon, dirigent
  • Stefan Jackiw, viool

Programma

Programma

  • Anton Van der Horst - Réflexions sonores
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Vioolconcert
  • Edward Elgar - Enigma-variaties
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een abonnement. Lees hier meer informatie over de abonnementen in de serie AVROTROS Vrijdagconcert.


Réflexions sonores 

Dit concert opent met muziek van Anton van der Horst (1899–1965), een vooraanstaand Nederlands organist, dirigent en componist, die vooral bekendheid genoot als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging tijdens de jaarlijkse concerten op Goede Vrijdag in Naarden van 1931 tot 1965. Voor het Concertgebouworkest schreef hij in 1963 Réflexions sonores, een twintig minuten durende schildering van het antieke Hindoekoninkrijk Pratichtana.

Daarna klinkt het Vioolconcert van Tsjaikovski, waarin volgens een criticus de viool werd ‘gegeseld, gesloopt en bont en blauw geslagen’. Tsjaikovski kon de rest van zijn leven de hele recensie uit zijn hoofd citeren. Na de pauze de Enigma-variaties van Edward Elgar, waarvan het thema en zijn betekenis nog steeds een raadsel zijn, al dacht musicoloog Theodore van Houten de oplossing gevonden te hebben. Het is al decennia een van de beroemdste en meest geliefde orkestwerken van Engelse bodem. 

 

> Lees meer in de toelichting 'Raadsels alom' op deze website.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten. 

Deel dit artikel