Voor de eeuwigheid: Requiems van Mozart en Jommelli

Voor de eeuwigheid: Requiems van Mozart en Jommelli
zaterdag 16 november 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Coro e Orchestra Ghislieri
Giulio Prandi, dirigent
  • Sandrine Piau, sopraan
  • Carlo Vistoli, countertenor
  • Raffaele Giordani, tenor
  • Salvo Vitale, bas

Programma

Programma

  • Niccolo Jommelli - Requiem
  • Wolfgang A. Mozart - Requiem
  • Wolfgang A. Mozart - Laudate Dominum uit Vesperae solennes de confessore
- NTR Radio

Requiems vormen een geliefd onderdeel van het concertrepertoire. Giulio Prandi, zo langzamerhand een vaste gast in de NTR ZaterdagMatinee, brengt er twee: dat van Mozart en zijn voorloper Niccolò Jommelli.

 

De donkere kleuren van Mozarts Requiem

Van Guillaume Dufay tot Andrew Lloyd Webber: componisten van alle tijden hebben muziek geschreven voor de dodenmis. Het Requiem dat Mozart in zijn laatste levensmaanden schreef, behoort tot de kroonjuwelen van het repertoire. Tot op vandaag is het werk omgeven door mythe en mysterie. Was Salieri de geheime opdrachtgever? Heeft Mozart zijn eigen dood voorvoeld? En wie heeft de compositie afgemaakt? Hoe het ook zij, op deze kostbare bladzijden ontmoeten spiritualiteit en operateske dramatiek elkaar in onwerelds knappe muziek. Met gedragen koorzang, ontroerende cantabiles en vlammend contrapunt mixt Mozart de mooiste donkere kleuren.

 

Jommelli’s Requiem

De zo’n twee generaties oudere Napolitaan Niccolò Jommelli stond, anders dan de Weense ‘klassieke’ meester Mozart, nog met één been in de barok. Jommelli schreef zijn Requiem na aankomst in Stuttgart, waar hij naam zou maken als hofkapelmeester. Deze doorvoelde en affectieve muziek vol inventieve orkestrale effecten is in uitstekende handen bij de specialisten van het Coro e Orchestra Ghislieri, die al diverse geestelijke composities van Jommelli op plaat zetten en in de Matinee furore maakten met Vivaldi, Pergolesi, Händel en Jommelli’s Miserere.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel