Visman revisited

Visman revisited
zaterdag 18 november 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Stanislav Kochanovsky, dirigent
  • Mari Eriksmoen, sopraan

Programma

Programma

  • Bart Visman - Sables, Oxygène
  • Hector Berlioz - Symphonie fantastique
- NTR Radio

Herneming van Vismans overrompelende liedcyclus

Het nadeel van vele opdrachtwerken en premières is dat het vaak ook meteen de laatste uitvoering betreft. Omdat dan onmogelijk een nieuwe canon van modern ‘ijzeren repertoire’ kan ontstaan, beschouwt de ZaterdagMatinee het als een belangrijke taak om belangwekkende premières van de afgelopen jaren te hernemen. Zo’n première was Sables, Oxygène van Bart Visman. Hij schreef de cyclus voor sopraan en orkest op gedichten van Saskia Macris in 2008 voor het toen 125-jarige Limburgs Symfonie Orkest en de Canadese sopraan Barbara Hannigan. In de onderhavige uitvoering soleert de Noorse sopraan Mari Eriksmoen. 

 

Berlioz’ Symphonie fantastique

In deze ‘overrompelende liedcyclus’ bekende Visman kleur door zich schatplichtig te tonen aan de weelderige wereld van componisten als Ravel, Messiaen en, verder terug, Hector Berlioz. Vandaar dat deze zinnelijke partituur nu op één programma staat met het meesterwerk van de Franse romantiek: Berlioz’ Symphonie fantastique. Hoewel Franz Liszt er snel bij was om de symfonie te bewerken voor de piano, duurde het na de première in 1830 heel wat jaren voordat dit symfonisch avontuur kon uitgroeien tot een internationaal meesterwerk. 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel