Valery Gergiev dirigeert Sjostakovitsj

Valery Gergiev dirigeert Sjostakovitsj
zaterdag 25 januari 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Valery Gergiev, dirigent
  • Gautier Capuçon, cello

Programma

Programma

  • Gioacchino Rossini - Ouverture Guillaume Tell
  • Dmitri Sjostakovitsj - Eerste celloconcert
  • Dmitri Sjostakovitsj - Vijftiende symfonie
NTR Radio

Dirigent Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest laten in deze Matinee horen hoe de late werken van de Sovjet-Russische componist Dmitri Sjostakovitsj en die van zijn Italiaanse collega Gioacchino Rossini met elkaar verweven zijn.

 

Sjostakovitsj schopte met zijn opera Lady Macbeth  vadertje Stalin tegen de schenen. Vervolgens zat hij nachtenlang met een koffertje bij de lift te wachten: hij vreesde dat de geheime dienst ieder moment op zijn deur kon bonzen. In een poging de apparatsjiks tevreden te stellen, produceerde hij de ene na de andere symfonie. Maar zijn ware gevoelens drukte hij uit in zijn strijkkwartetten.

Pas in zijn laatste drie symfonieën laat Sjostakovitsj ons zijn echte gezicht zien, ontdaan van alle ideologische pathos. In zijn Eerste celloconcert uit 1959, geschreven voor Mstislav Rostropovitsj, drijft hij in de finale venijnig de spot met de Georgiër Stalin door een bekend Georgisch volksliedje te verhaspelen.

Valery Gergiev kent het werk van Dmitri Sjostakovitsj van binnen en van buiten. Niet alleen de symfonieën en concerten, maar ook de opera’s, vocale werken en de verplichte propagandastukken. 

 

Fascinerende jeugdherinneringen

Sjostakovitsj speelde als teenager piano in de bioscoop, als begeleider van stomme films. Honderden keren moet hij bij een achtervolgingsscène het marsje uit de ouverture bij Rossini’s Guillaume Tell, en bij verdriet Siegfrieds treurmars van Wagner hebben gespeeld. In zijn Vijftiende (en laatste) symfonie duiken die jeugdherinneringen ineens weer op. Fascinerend.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel