Uit Tsjechië: Martinu en Dvorák

Uit Tsjechië: Martinu en Dvorák
zaterdag 25 mei 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Manfred Honeck, dirigent
  • Frank Peter Zimmermann, viool

Programma

Programma

  • Antonín Dvořák - Rusalka-fantasie
  • Bohuslav Martinů - Tweede vioolconcert
  • Antonín Dvořák - Achtste symfonie
NTR Radio

Frank Peter Zimmermann speelt onbekend topwerk

De Tsjech Bohuslav Martinů (1890-1959) groeide op in een kerktoren. Van daaruit bracht hij het tot een internationaal gewaardeerde componist met een onwaarschijnlijk groot oeuvre. Wie door de bomen het bos wil zien, vindt daarin meesterwerken. Frank Peter Zimmermann – leerling van Sashko Gawriloff en Herman Krebbers – ‘ontdekte’ het fijngevoelige, lyrische én dansante Tweede vioolconcert, dat volgens hem klinkt “alsof Dvořák in de twintigste eeuw een vioolconcert zou hebben gecomponeerd”.

 

Dvořáks Achtste symfonie en Rusalka

Uit alles in de Achtste symfonie van Antonín Dvořák (1841-1904) blijkt diens bewondering voor Johannes Brahms. Misschien zocht de Tsjech het, net als Martinů later, dáárom in de Nieuwe Wereld, waar zijn succesvolle Negende werd geboren. Op die weg had Dvořák gemakkelijk verder kunnen gaan. Maar hij besliste anders. Hij wilde net zo beroemd worden als zijn collega’s Verdi en Wagner. Dus stopte hij met het componeren van symfonieën en wierp zich met nieuwe energie op het schrijven van opera’s. Van zijn drie late opera’s heeft helaas slechts één zich enigszins in het grote repertoire kunnen handhaven: Rusalka. Het prachtwerk schreeuwde al meer dan een eeuw om een suite. Die bede werd verhoord door dirigent Manfred Honeck. In dit concert klinkt onder zijn leiding de Nederlandse première van de Rusalka-fantasie.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel