Tijden van oorlog

Tijden van oorlog
vrijdag 2 november 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Kevin John Edusei, dirigent
  • Ève-Maud Hubeaux, mezzosopraan
  • Severin von Eckardstein, piano

Programma

Programma

  • Claude Debussy - Berceuse héroïque
  • Matthijs Vermeulen - La veille
  • Maurice Ravel - Pianoconcert voor de linkerhand
  • Rudi Stephan - Musik für Orchester
  • Maurice Ravel - La valse
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een voordelig abonnement. Lees hier meer informatie over de abonnementen in de serie AVROTROS Vrijdagconcert.


De Eerste Wereldoorlog, die deze maand 100 jaar geleden werd beëindigd, liet onvermijdelijk sporen na bij de componisten van die tijd. Zo schreef Debussy zijn Berceuse héroïque voor kerstmis 1914, ten bate van de Belgische vluchtelingen in Engeland. Alphons Diepenbrock orkestreerde het pianowerk.

De Frans georiënteerde Matthijs Vermeulen verklankte in 1917 angst en leed in oorlogstijd. Hij orkestreerde La veille in 1932, toen er opnieuw oorlog in de lucht hing.

Ravel schreef zijn machtige Pianoconcert voor de linkerhand voor de Oostenrijker Paul Wittgenstein die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloor.

Het derde werk op het programma is van Rudi Stephan. Zijn Musik für Orchester is een van de voorbeelden die aantonen dat hij de grote belofte onder de Duitse componisten van zijn generatie was. Hij sneuvelde echter in 1915, achtentwintig jaar oud.

Ten slotte La valse, waarin de zwierige Weense wals wordt vermorzeld door Ravels grimmig toongeweld.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

  

Deel dit artikel