Tigran Hamasyan: Luys i Luso m.m.v. Staatskamerkoor van Jerevan

Tigran Hamasyan: Luys i Luso m.m.v. Staatskamerkoor van Jerevan
zaterdag 17 maart 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Staatskamerkoor van Jerevan
Harutyun Topikyan, dirigent
  • Tigran Hamasyan, piano

Programma

Programma

  • --- - 'Luys I Luso': Armeense sacrale muziek van de 5e tot de 20e eeuw
- NTR Radio

Armeense religieuze muziek in nieuw licht

In 2015 begon de jonge Armeense jazzpianist Tigran Hamasyan een bijzondere onderneming. Met het Staatskamerkoor van Jerevan nam hij Armeense religieuze muziek op: vanaf de oudst bekende hymnes uit de vijfde eeuw tot recent werk. “Het is muziek waar ik al mijn hele leven naar luister,” verklaarde de pianist in een interview in London JazzNews. “Ik wilde altijd al iets met die geweldige melodieën doen, maar het is zo’n oude traditie dat ik er lang niet aan durfde te beginnen.”

 

Improvisaties bij oude melodieën

De cd ‘Luys i luso’ (licht uit licht) en de gelijknamige concerttournee beschrijft de Armeense geschiedenis – een geschiedenis van vallen en weer opstaan, van de middeleeuwen tot na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk en de Armeense genocide rond 1915. “Het is de eenvoud van de liederen die raakt,” aldus de pianist. “Ze representeren voor mij de veerkracht van mijn volk”. De klassiek geschoolde zangers van het Staatskamerkoor zingen als priesters en Hamasyan improviseert op de thema’s van de eeuwenoude liederen. Dat maakt elk concert tot een unieke gebeurtenis.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel