Swing, glamour en Michael Jackson

Swing, glamour en Michael Jackson
vrijdag 9 maart 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Noord Nederlands Orkest
Antony Hermus, dirigent
 • Anastasia Goldberg, piano
 • Alexandra Flood, sopraan

Programma

Programma

 • Aaron Copland - Fanfare for the common man
 • Charles Ives - The unanswered question
 • George Antheil - A jazz symphony
 • Michael Jackson - Michael Jackson Symphonic
 • Leonard Bernstein - Prelude, fugue and riffs
 • Igor Stravinsky - Greeting prelude
 • Leonard Bernstein - Three dance episodes uit On the town
 • Leonard Bernstein - Glitter and be gay uit Candide
 • Maurice Ravel - Tweede suite Daphnis et Chloé
- AVROTROS Radio

Bernstein: grensverlegger, bewonderaar en wegbereider

Honderd jaar na zijn geboorte wordt in het AVROTROS Vrijdagconcert uitgebreid aandacht besteed aan Leonard Bernstein. Drie orkeststukken op dit programma van het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Antony Hermus laten horen hoe grensverleggend Bernstein was. Prelude, Fugue and Riffs, met een spectaculaire klarinetsolo, is pure bigband- muziek. Ook in Three Dance Episodes uit de musical On the Town trekt hij zich niets aan van grenzen tussen klassiek en jazz. Met een geheel ander taboe rekent hij af in de aria Glitter and be Gay uit de opera Candide, het was zijn muzikale coming out. Het NNO combineert Bernstein met componisten door wie hij zich liet beïnvloeden, voor wie hij grote bewondering had, of voor wie hij een belangrijke wegbereider is geweest. Van zijn goede vriend Aaron Copland speelt het NNO Fanfare for the Common Man, een eerbetoon aan de gewone man die in oorlogen het vuile werk opknapt. Het stuk klonk onder andere bij de eerste inauguratie van Obama, de verkiezingszege van Trump, de opening van het 9/11 Museum in Manhattan en de landing van spaceshuttle Endeavour. Het concert zou niet af zijn zonder de Jazz Symphony van de avant-gardist en Bad Boy of Music George Antheil.

 

Beat it en Thriller

Een opvallende naam op het programma is die van Michael Jackson. Bernstein was een grote fan van de ‘King of Pop’, die hij uitnodigde voor een klassiek concert. Nooit eerder was Michael Jackson bij een symfonieorkest geweest, maar hij vond het sensationeel. Het NNO speelt een symfonische bewerking van Jacksons hits Beat it en Thriller. Na de pauze klinken nog Stravinsky en Ravel, die met hun gedurfde klankkleuren en ritmes van grote invloed op de componist Bernstein zijn geweest en van wie hij als dirigent en pianist veel werken heeft uitgevoerd.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Huib Ramaer.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel