Sjostakovitsj-opera wordt orkestwerk

Sjostakovitsj-opera wordt orkestwerk
vrijdag 12 januari 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Thomas Sanderling, dirigent
  • Paul Meyer, klarinet

Programma

Programma

  • Johan Wagenaar - Saul en David
  • Wolfgang A. Mozart - Klarinetconcert
  • Dmitri Sjostakovitsj - Symfonie 'Katerina Ismailova'
- AVROTROS Radio

De serie Muzikale Meesterwerken van het AVROTROS Vrijdagconcert begint het nieuwe jaar met het bijbelse koningsdrama Saul en David, getoonzet door de vroegere Domorganist Johan Wagenaar. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van maestro Thomas Sanderling vervolgt met Mozarts Klarinetconcert, uitgevoerd door Paul Meyer. Mozart had wel honderd klarinetconcerten willen schrijven maar helaas, kort nadat hij het instrument had ontdekt, en er verrukt over was, overleed hij. Zijn enige klarinetconcert is daarmee ook een soort zwanenzang.

Sjostakovitsj’ Katerina Ismailova is een verhaal apart. Het is eigenlijk een bewerking van de opera Lady Macbeth van het district Mtsensk. Na de vernietigende kritiek van Stalin op Lady Macbeth gaf Sjostakovitsj het werk heel slim een tweede leven in een andere vorm en onder een andere naam: Katerina Ismailova. Sjostakovitsj’ leerling Veniamin Basner bewerkte het stuk tot een symfonie.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel