Sinfonia semplice

Sinfonia semplice
-
Niet zomaar eenvoudig
zaterdag 21 april 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Osmo Vänskä, dirigent
  • Severin von Eckardstein, piano

Programma

Programma

  • Sebastian Fagerlund - Water Atlas
  • Ludwig van Beethoven - Vierde pianoconcert
  • Carl Nielsen - Zesde symfonie 'Sinfonia semplice'
- NTR Radio

Première van ‘huiscomponist’ Fagerlund

Op 21 mei 2016 speelde het Radio Filharmonisch Orkest Ignite van Sebastian Fagerlund (1972) in de ZaterdagMatinee. Een partituur met de impact van een kudde op hol geslagen olifanten. Het daverende succes leidde tot een uitnodiging van Het Concertgebouw om als huiscomponist in Amsterdam te komen werken. Aldus ontstond Water Atlas, geschreven voor het Concertgebouw, de NTR ZaterdagMatinee, het BBC Symphony Orchestra en het Finnish Radio Symphony Orchestra. Het werk beleeft hier zijn wereldpremière.

 

Carl Nielsen becommentarieert de avant-garde

De première van Beethovens Vierde pianoconcert vond plaats op de kortste dag van 1808, in een ijskoud Theater an der Wien. Het was een mammoetconcert waar onder meer de Vijfde en Zesde symfonie voor het eerst klonken. Onvoorstelbaar maar waar: de tweede uitvoering van het pianoconcert vond pas plaats in 1836, bijna tien jaar Beethovens dood.

Carl Nielsen gaf zijn Zesde symfonie de bijnaam ‘Semplice’. Het is naar eigen zeggen een autobiografisch werk, waarin niet alleen zijn eenvoudige afkomst, maar ook zijn houding ten aanzien van avant-gardistische tijdgenoten tot klinken komt. De luidruchtig 'gapende' trombone in het tweede deel, de Humoreske, spreekt voor zich.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel