Severin von Eckardstein speelt Ravel

Severin von Eckardstein speelt Ravel
zondag 4 november 2018 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Kevin John Edusei, dirigent
  • Severin von Eckardstein, piano

Programma

Programma

  • Claude Debussy - Berceuse héroïque
  • Maurice Ravel - Pianoconcert voor de linkerhand
  • Rudi Stephan - Musik für Orchester
  • Maurice Ravel - La valse
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een voordelig abonnement. Lees hier meer over de serie Het Zondagochtend Concert.


Severin von Eckardstein

Al vele malen was Severin von Eckardstein in Het Concertgebouw te horen als Meesterpianist. In 2018 werkt hij diverse malen samen met het Radio Filharmonisch Orkest. Tijdens dit Zondagochtend Concert is Von Eckardstein solist in Ravels Pianoconcert voor de linkerhand. Het Radio Filharmonisch wordt geleid door Kevin John Edusei. De overige werken op het programma zijn eveneens ontstaan in de vroege twintigste eeuw.

 

Ravel

Ravel schreef zijn Pianoconcert voor de linkerhand voor een heel specifieke hand: die van pianist Paul Wittgenstein. In de Eerste Wereldoorlog werd Wittgenstein door een sluipschutter geraakt, waarna zijn rechterarm moest worden geamputeerd. Diverse componisten maakten vervolgens nieuw werk voor hem. Von Eckardstein, die volgens NRC ‘weet te toveren met kleur en resonantie’, is een geprezen Ravel-vertolker. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt daarnaast Debussy’s Berceuse héroique, in de orkestratie van Alphons Diepenbrock. Debussy schreef het ingetogen werk voor een goed doel: de opvang van Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waarin componist Rudi Stephan aan het front sneuvelde. Van hem klinkt het laat-romantische Musik für Orchester. Het programma wordt spectaculair besloten met Ravels La valse.


Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.

 

Deel dit artikel