Schumanns pianoconcert voor Clara

Schumanns pianoconcert voor Clara
vrijdag 12 oktober 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Lars Vogt, piano

Programma

Programma

  • Robert Schumann - Pianoconcert
  • Anton Bruckner - Achtste symfonie
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een voordelig abonnement. Lees hier meer informatie over de abonnementen in de serie AVROTROS Vrijdagconcert.   


Het behoort tot de meest poëtische pianoconcerten ooit: het Pianoconcert van Robert Schumann. Geen kost voor virtuozen en klavierleeuwen, maar een vrije fantasie die qua orkestbehandeling doet denken aan kamermuziek. Het gebruikelijke gevecht tussen piano en orkest heeft hier plaatsgemaakt voor democratie in tonen, voor subtiele poëzie. Zijn vrouw Clara speelde het voor het eerst in lichtvoetig Wenen en was verdrietig om de lauwheid van de luisteraars. Robert kalmeerde haar: ‘over tien jaar zal het allemaal anders zijn’.

Als tweede werk op het programma van dit AVROTROS Vrijdagconcert een kathedraal van tonen van Anton Bruckner, zijn Achtste en langste, van maar liefst anderhalf uur. Ze bezorgde de verlegen componist zijn grootste triomf, minutenlange ovaties van een uitzinnig publiek dat zich had ingeleefd in zijn geesteskind, in de ongelooflijke spankracht van zijn betoog.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel