Sacraal theater: Kaïn en Abel

Sacraal theater: Kaïn en Abel
zaterdag 2 maart 2019 - 13u30
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
B'Rock Orchestra
René Jacobs, dirigent
  • Birgitte Christensen, sopraan - Eva
  • Kristina Hammarström, mezzosopraan - Caino
  • Olivia Vermeulen, mezzosopraan - Abel
  • Benno Schachtner, countertenor - Voce di Dio
  • Thomas Walker, tenor - Adam
  • Robert Gleadow, bas - Voce di Lucifero

Programma

Programma

  • Alessandro Scarlatti - Cain overo Il primo omicidio
- NTR Radio

‘De eerste moord’ van Alessandro Scarlatti

In Italië kwamen rond 1700 de opera én het oratorium tot grote bloei. Venetië, Rome en Napels waren de grote muziekcentra. De in Palermo geboren Alessandro Scarlatti werkte in deze steden. Rond 1707, terwijl hij voor de opvoering van twee van zijn opera’s in Venetië verbleef, componeerde hij het dramatisch en emotioneel zeer expressieve oratorium Il primo omicidio (‘De eerste moord’). Het betreft het verhaal van de twee zonen van Adam en Eva: Kaïn en Abel. De landbouwer Kaïn vermoordt de schaapsherder Abel uit jaloezie.

 

Wegbereider voor Vivaldi en Händel

Eigenlijk schreef Scarlatti een opera, want de aria’s en vele duetten duiken diep in het emotionele leven van de karakters. Officieel is het dan ook geen oratorium maar een ‘trattenimento sacro’, sacraal entertainment. Naast de vier genoemde personages treden ook nog een prachtige Stem van God en de satanische Stem van Lucifer op. Scarlatti introduceerde talloze vernieuwingen die het dramatische gehalte van zowel opera als oratorium ten goede kwamen. Zijn uitvinding van het expressieve en door het orkest begeleide recitatief zou Vivaldi, Händel en vele anderen de richting wijzen. In Il primo omicidio horen we deze componisten op de achtergrond al meeluisteren.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel