Ryan Wigglesworth dirigeert Mozart, Debussy en Wigglesworth

Ryan Wigglesworth dirigeert Mozart, Debussy en Wigglesworth
zaterdag 3 oktober 2020 - 13u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Ryan Wigglesworth, dirigent
  • Ryan Wigglesworth, piano
  • Groot Omroepkoor
  • Benjamin Goodson, koordirigent

Programma

Programma

  • Ryan Wigglesworth - Pianoconcert
  • Wolfgang Amadeus Mozart - Kyrie in d
  • Claude Debussy - Drie nocturnes
NTR
Let op! Er zijn twee concerten: om 13.00 uur en om 15.15 uur

Ryan Wigglesworth dirigeert én componeert – dat is al lange tijd geen vanzelfsprekende combinatie meer. Juist door die ‘dubbelfunctie’ is hij een misschien wel ideaal interpreet.

Maak kennis met Wigglesworths Pianoconcert!

De componist-dirigent: een combinatie die steeds zeldzamer wordt. Ryan Wigglesworth, die een decennium op de teller heeft bij het BBC Symphony Orchestra en ook het Radio Filharmonisch Orkest eerder naar muzikale hoogtepunten leidde, behoort binnen dat selecte kransje tot de groten. Dit seizoen brengt de maestro zijn sfeervolle en zinderende Pianoconcert voor het eerst naar Nederland.

Debussy’s sirenenzang en Mozarts smeekbede
Wigglesworths verfijnde orkestratie, gevarieerde textuur en het boeiende spel met motieven sluit mooi aan bij de kleurrijke, soms duistere Nocturnes van Claude Debussy. Na het grotendeels joyeuze tweede deel volgt 'Sirènes'. Dit slotdeel 'beschrijft de zee en haar talloze ritmen', aldus de componist. 'Daarbij hoor je, tussen de in het maanlicht zilver-glinsterende golven, het mysterieuze gezang van de Sirenen, wanneer zij lachend voorbijglijden.' De acht vrouwenstemmen zingen tekstloos. De koortekst in Mozarts ,Kyrie, KV 341 beperkt zich tot een paar woorden. Maar de muziek, mogelijk uit Mozarts laatste jaren in Wenen en misschien een eerste opzet van een complete mis, is uitgesproken dramatisch: een diepgevoelde smeekbede om erbarmen.
Deel dit artikel