Rihm en zijn reminiscenties

Rihm en zijn reminiscenties
zaterdag 3 maart 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
NDR Elbphilharmonie Orchester
Thomas Hengelbrock, dirigent
  • Arabella Steinbacher, viool

Programma

Programma

  • Johannes Brahms - Vioolconcert
  • Ludwig van Beethoven - Zevende symfonie
- NTR Radio


Het oorspronkelijke programma is gewijzigd wegens plotselinge ziekte van tenor Pavol Bresnik, die zou soleren in de Nederlandse première van Wolfgang Rihm's Reminiszenz - Triptychon und Spruch in memoriam Hans Henny Jahnn. Het was helaas niet mogelijk een plaatsvervanger te vinden die dit complexe werk op zo korte termijn zou kunnen instuderen. In overleg met dirigent Thomas Hengelbrock is besloten het programma aan te houden dat het orkest op deze tournee ook in München en Wenen speelt. De oorspronkelijk geprogrammeerde werken van Rihm en Wagner zijn daarom vervangen door het Vioolconcert van Brahms, gespeeld door Arabella Steinbacher.

 

Thomas Hengelbrock dirigeert Beethoven

Toen Beethoven aan zijn Zevende symfonie begon, bereidde Napoleon zijn veldtocht naar Rusland voor. Van Beethovens bewondering voor de wereldveroveraar van zijn tijd was inmiddels weinig meer over. De Zevende symfonie ging in december 1813 in première tijdens een benefietconcert ten gunste van de Oostenrijkse en Beierse troepen die gewond terugkwamen van de slag om Hanau. Napoleon was inmiddels bij Borodino verslagen. Wenen feestte op de nakende overwinning. De tragiek van het relatief langzame tweede deel van de symfonie mondt uiteindelijk uit in een tomeloos feest in de finale.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel