René Jacobs dirigeert Beethovens Missa solemnis

René Jacobs dirigeert Beethovens Missa solemnis
zaterdag 4 mei 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Freiburger Barockorchester
René Jacobs, dirigent
  • RIAS Kammerchor
  • Polina Pastirchak, sopraan
  • Sophie Harmsen, mezzosopraan
  • Steve Davislim, tenor
  • Johannes Weisser, bas

Programma

Programma

  • Ludwig van Beethoven - Missa solemnis
NTR Radio

Beethovens magnum opus? Zijn Missa solemnis. Beethoven raakt hiermee zijn publiek in het hart. Zeker in deze doeltreffende uitvoering door oude-muziekspecialist René Jacobs, het Freiburger Barockorchester en het RIAS Kammerchor.

 

Een mis met aardse aspecten

In de middeleeuwen was het componeren van een mis in eerste instantie een religieuze plicht. Mozart en Haydn schreven missen in opdracht, maar nog steeds voor uitvoering tijdens de eredienst. In de negentiende eeuw kantelde het beeld. Beethoven was de eerste die de commerciële aspecten van zo’n onderneming onder ogen zag: een Missa solemnis voor de inwijding van zijn leerling en vriend Aartshertog Rudolf tot Aartsbisschop van Olmütz. Maar toen de wijding in 1820 plaatsvond, was Beethoven nog lang niet klaar. Pas in 1823 voltooide hij het reusachtige werk.

 

Van hart tot hart

In een tijd waarin nog geen auteursrecht aan de orde was, was het zaak om zo’n kolossale onderneming een tweede of een derde keer te verkopen. Beethoven was niet goed in hoofdrekenen, maar in commercieel opzicht wel een rekenwonder. De première in St. Petersburg werd een groot succes, ook financieel. Toch zat er achter alle zakelijke beslommeringen een oprecht verlangen van de componist om op een dieper niveau met zijn publiek te communiceren. Boven de partituur schreef hij de eenvoudige regels: ‘Von Herzen – möge es wieder zu Herzen gehn’.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel