Reflecties met Edo de Waart

Reflecties met Edo de Waart
zaterdag 14 december 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart, dirigent
  • Nicolas Altstaedt, cello
  • Arjan Woudenberg, klarinet

Programma

Programma

  • Anna Clyne - Abstractions
  • Mieczyslaw Weinberg - Celloconcert
  • Felix Mendelssohn - Andante uit Klarinetsonate
  • Gustav Mahler - Totenfeier
NTR Radio

Edo de Waart, voormalig chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dirigeert werken van Weinberg, Mendelssohn en Mahler, die in meerdere of mindere mate bepalend zijn voor het joodse geluid in Europa.

 

Mahlers Totenfeier

De Oostenrijker Jörg Widmann is een briljant klarinettist, maar vooral ook een begenadigd componist. Een man die de traditie omarmt en er een eigen draai aan geeft. Zo transformeerde hij het Andante uit de Klarinetsonate van Felix Mendelssohn tot een vervreemdende spiegel vol spookachtige reflecties. Een mooie opmaat voor Totenfeier, het symfonisch gedicht van Gustav Mahler dat uiteindelijk een plek vond in diens Tweede symfonie.

 

Nederlandse première van Weinbergs Celloconcert

De joodse invloed op de muziek van de negentiende en twintigste eeuw (Mendelssohn, Mahler) was immens. Cellist Nicolas Altstaedt, “een van de meest briljante jonge prinsen van de cello”, aldus de Huffington Post, speelt bij deze Matinee het veronachtzaamde Celloconcert van de Russisch-Pools-joodse Mieczysław Weinberg.

Zijn meesterlijke partituur wordt ingeleid door een even kleurrijke weldaad van de Engels-Amerikaanse componiste Anna Clyne. In de Verenigde Staten werd Abstractions, haar voluptueuze orkestwerk waarin ze schilderijen uit het Baltimore Art Museum naar klank vertaalde, de hemel in geprezen. In Nederland vormt de première van dit werk het bewijs dat in de ZaterdagMatinee thema’s van voorgaande jaren, zoals de vrouwelijke componisten, niet worden vergeten.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel