Piano en Passie (5)

Nino Gvetadze - foto Sarah Wijzenbeek
Piano en Passie (5)
-
Gvetadze betovert met Schubert en Debussy
zondag 11 maart 2018 - 16u00
Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum - Studio 1
  • Nino Gvetadze, piano

Programma

Programma

  • Franz Schubert - 3 Moments musicaux
  • Franz Schubert - Wanderer-Fantasie
  • Claude Debussy - Clair de lune
  • Sergej Prokofjev - Tweede pianosonate
- Stichting Omroep Muziek

In de serie Piano & Passie van het Muziekcentrum van de Omroep is deze zondagmiddag de vermaarde pianiste Nino Gvetadze te gast. Op haar programma, naast de heerlijke Moments musicaux van Schubert en Debussy’s beroemde Clair de lune, substantiëler werk van Schubert en Prokofjev.

De Georgische pianiste Nino Gvetadze woont sinds geruime tijd in Amsterdam, waar ze studeerde bij Paul Komen en Jan Wijn. In 2008 won zij de tweede prijs, de persprijs en de publieksprijs tijdens het Internationale Liszt-Concours in Utrecht – een van de zwaarste pianoconcoursen ter wereld. Ze stal veler harten in het tv-programma ‘Maestro Jules onthult’, waar zij, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest, het Tweede pianoconcert van Rachmaninov speelde. Haar cd met de Préludes van Debussy werd internationaal onderscheiden en was cd van de week bij NPO Radio 4.

 

Clair de lune

Op die cd speelde ze ook Debussy’s dromerige Clair de lune. Het stuk, eigenlijk een deel uit de Suite bergamasque, is ook bekend van de film (van Fellini’s Et la nave va tot Seven Years in Tibet) – en van Gvetadze’s optreden bij het Grachtenfestival in 2016 natuurlijk. De titel verwijst waarschijnlijk naar het gelijknamige gedicht van Paul Verlaine.

Nino Gvetadze zal ook poëzie laten horen in drie Moments musicaux van Schubert. Haar kwaliteit als ‘verteller’ aan de piano zal absoluut tot haar recht komen in Schuberts omvangrijke Wanderer-fantasie en de nu eens wild-speelse, dan weer ingetogen Tweede sonate van Sergej Prokofjev.

 

 

Nino Gvetadze speelt Clair de lune:

Deel dit artikel