Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden

Pablo Heras-Casado en odes aan het verleden
-
Hoofdprogramma NTR ZaterdagMatinee begint om 14.15!
zaterdag 6 april 2019 - 13u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Mahler Chamber Orchestra
Pablo Heras-Casado, dirigent
  • Asko|Schönberg, ensemble
  • Alexander Melnikov, piano
  • Marina Heredia, mezzosopraan

Programma

Programma

  • Mayke Nas - A horseless carriage
  • Igor Stravinsky - Pulcinella-suite
  • Ludwig van Beethoven - Eerste pianoconcert
  • Manuel de Falla - El amor brujo
- NTR Radio

Beethovens Eerste pianoconcert door Alexander Melnikov

Pablo Heras-Casado, die met hetzelfde gemak Monteverdi als Stockhausen dirigeert, presenteert hier een mix van Weense klassiek en neoklassiek. Met de Russische pianist Alexander Melnikov zet hij Beethovens Eerste pianoconcert op het podium. Met dat werk sleepte Beethoven in 1800 de erfenis van Mozart mee naar de negentiende eeuw.

 

Stravinsky, De Falla en Mayke Nas

De Rus Stravinsky was vanuit Frankrijk een van de grote gangmakers van het neoclassicisme. In zijn ballet Pulcinella citeerde hij zijn achttiende-eeuwse collega’s, bijna letterlijk. Zijn iets jongere Spaanse collega Manuel de Falla begon in de lijn van operacomponist Mascagni maar koos in Parijs voor de nieuwe trend, ook geïnspireerd door wat hij leerde van Ravel. El amor brujo begon in 1915 als een gitaneria – een kruising tussen een dans- en een toneelstuk. Een flop. Maar hij maakte er een orkestsuite van, doorspekt met solozang in flamencostijl. En dat werd een tophit.

Mayke Nas schrijft prettig gestoorde muziek waaraan altijd een ironisch rafeltje zit. Horseless Carriage is een ode aan Henry Ford, die niet alleen de ‘allesmans-auto’, maar ook de eindeloos repeterende beweging aan de lopende band uitvond. Minimal music, maar dan neo.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel