Ode an die Freiheit

Ode an die Freiheit
vrijdag 22 september 2017 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Aga Mikolaj, sopraan
  • Kristina Hammarström, mezzosopraan
  • Zoltán Nyári, tenor
  • Tareq Nazmi, bas
  • Klaas Stok, koordirigent

Programma

Programma

  • Rob Zuidam - Rude circles
  • Ludwig van Beethoven - Negende symfonie
- AVROTROS Radio

Bernstein, Beethoven en een wereldpremière van Zuidam

‘Freude trinken alle Wesen. An den Brüsten der Natur. Alle Guten, alle Bösen. Folgen ihrer Rosenspur.’ Een paar zinnen uit Schillers 'Ode an die Freude' zijn genoeg om je weer te verheugen op Beethovens 'Negende'. Even dat boeren-blaaskapelletje en een dansje en dan volgt dat verrukkelijke slotkoor, even teder als pompeus, met een heilswens die onverminderd actueel blijft: ‘Alle Menschen werden Brüder.’ De mythische status van het werk kreeg nog eens een extra dimensie op 23 en 25 december 1989. Toen dirigeerde Leonard Bernstein de symfonie tweemaal, één keer in West-Berlijn en één keer in Oost-Berlijn, voor miljoenen Duitsers en honderden miljoenen televisiekijkers over de hele wereld een onvergetelijke gebeurtenis. Met dit ‘Berlin Freedom Concert’, met orkestleden en zangers uit West- en Oost-Duitsland, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië, vierden Duitsland en de wereld de val van de Berlijnse muur. Detail: Bernstein verving in het slotkoor het woordje Freude door Freiheit.

Dit concert is het eerste van een geheel aan Leonard Bernstein (1918-1990) gewijde serie van het AVROTROS Vrijdagconcert.

> Lees meer in: Beethovens 'Ode aan de vrijheid' 

 

Zuidam

Rob Zuidam bewees met grootschalige opera’s, een requiem en een indrukwekkende verzameling koorwerken dat hij misschien wel de belangrijkste Nederlandse componist van vocale werken van dit moment is. Rude Circles is gebaseerd op de cirkelvormige rotsformaties van Stonehenge en de zonnereligie van de Azteken, inclusief een zonsopkomst in Stonehenge, Azteekse rituelen en het leven van druïden.

> Lees meer in: Een Zuidam-première opent het seizoen


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel