Noa Wildschut in Saint-Saëns' Vioolconcert nr. 3

Noa Wildschut in Saint-Saëns' Vioolconcert nr. 3
zondag 27 september 2020 - 10u30
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
James Gaffigan, dirigent
  • Noa Wildschut, viool

Programma

Programma

  • Gabriel Fauré - Suite Pelléas et Mélisande
  • Camille Saint-Saëns - Derde Vioolconcert
  • Camille Saint-Saëns - Bacchanale uit Samson et Dalila
AVROTROS Radio

Noa Wildschut soleert bij het Radio Filharmonisch Orkest in Saint-Saëns’ Derde vioolconcert. 'Een muzikale reis’, prees NRC. Ook klinkt Faurés betoverende Suite uit Pelléas et Mélisande.

 

Noa Wildschut speelt Saint-Saëns

De nieuwe generatie toptalenten op viool wordt vooruitgesneld door Noa Wildschut. Vandaag soleert ze in Saint-Saëns’ Derde vioolconcert. NRC prees de manier waarop Wildschut in dit werk de muzikale reis centraal laat staan. 'Ze voerde fluistergesprekken met de klarinet, deed tedere vrijages met de hobo, en liet zich voortdrijven op de verzadigde toon van de strijkers.’ Saint-Saëns schreef het Derde vioolconcert in Spanje. De reislustige componist verwerkte oriëntaalse invloeden in zijn opera Samson et Delila. Daaruit speelt het Radio Filharmonisch Orkest deze ochtend de opzwepende Bacchanale.

 

Suite uit 'Pelléas et Mélisande’

Van Gabriel Fauré leidt James Gaffigan de betoverende Suite uit Pelléas et Mélisande. Een tragische driehoeksrelatie vormt het decor van Maeterlincks gelijknamige toneelstuk, vol symboliek en geheimzinnigheid. Fauré schreef er toneelmuziek bij, bestemd voor een productie in Londen. Uit de partituur stelde hij later een vierdelige orkestsuite samen.

 

 

Deel dit artikel