Nieuwe lyriek uit Engeland

Nieuwe lyriek uit Engeland
-
Birtwistle en Wigglesworth
zaterdag 2 december 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Ryan Wigglesworth, dirigent
  • Barnabás Kelemen, viool

Programma

Programma

  • Oliver Knussen - Flourish with fireworks
  • Ryan Wigglesworth - Locke's theatre
  • Harrison Birtwistle - Night's black bird
  • Ryan Wigglesworth - Vioolconcert
  • Leoš Janáček - Sinfonietta
- NTR Radio

Lyrisch vioolconcert van Wigglesworth

De jonge Engelsman Ryan Wigglesworth is een waar muzikaal multitalent. Hij viert successen als dirigent, pianist én componist. In de NTR ZaterdagMatinee leidt hij het Radio Filharmonisch Orkest in een uitgesproken Brits programma. In zijn Vioolconcert benadrukt hij de lyrische kanten van het strijkinstrument. Het werk was in 2012 al eens te horen in Amsterdam, maar speciaal voor de Hongaarse sterviolist Barnabás Kelemen maakte hij een nieuwe bewerking. In Locke’s Theatre put Wigglesworth inspiratie uit het werk van Purcells tijdgenoot Matthew Locke. Bewerkingen van diens noten dienen als uitgangspunt voor een eigentijdse reflectie.

 

Showpiece van Knussen naast ruigere Birtwistle

Oliver Knussen is net als Wigglesworth componist én dirigent. Voor zijn Flourish with Fireworks baseerde hij zich ook op bestaande noten: die van Stravinsky’s Feu d’artifice. Samen met de blinkende koperklanken van Janáčeks Sinfonietta vormen de sprankelende texturen van Knussens virtuoos georkestreerde showpiece een perfecte tegenhanger voor het meer ruwgebeitste idioom van Harrison Birtwistle’s Night’s Black Bird.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel