Nederlandse Bachvereniging: een 'keizerlijk' componiste

Nederlandse Bachvereniging: een 'keizerlijk' componiste
zaterdag 13 oktober 2018 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Nederlandse Bachvereniging
  • Shunske Sato, concertmeester
  • Elsa Benoit, sopraan - Angiolo, Sara
  • Luigi Schifano, countertenor (alt2) - Isacco
  • Emiliano Gonzalez Toro, tenor - Abramo

Programma

Programma

  • Camilla De Rossi - Il sacrifizio di Abramo
- NTR Radio

Losse kaarten zijn te bestellen vanaf 1 juni 2018. De verkoop van abonnementen voor concerten in de NTR ZaterdagMatinee is reeds gestart. Lees hier meer informatie over de serie-abonnementen.


Camilla de Rossi: een ‘keizerlijk’ componiste

Op verzoek van de NTR ZaterdagMatinee nam de Nederlandse Bachvereniging een oratorium op het repertoire over Abraham die wordt gevraagd zijn zoon Isaak als offer te brengen. Dit bijbelse gegeven inspireerde barokcomponiste Camilla de Rossi.

 

Het Oostenrijkse hof

In de achttiende eeuw fronste menigeen nog de wenkbrauwen bij het idee dat een vrouw zou componeren, maar Camilla de Rossi (ca. 1670-1710) trok zich daar gelukkig weinig van aan. De componiste, vermoedelijk afkomstig uit Rome, liet zich gelden en schreef maar liefst vier oratoria voor solostemmen en orkest. De opdrachtgever was niet de minste: Keizer Joseph I van Oostenrijk. Hij viel voor de verfijnde kracht van het werk van De Rossi dat doet denken aan Alessandro Scarlatti op zijn best.

 

De Nederlandse Bachvereniging

Hoewel Joseph I de werken liet uitvoeren in de Keizerlijke kapel, raakten ze na de dood van De Rossi in de vergetelheid. Pas toen de Amerikaanse musicologe Barbara Garvey Jackson onderzoek deed naar De Rossi en haar ‘gevoel voor kleur en drama’ jubelend bezong, kwam er weer enige belangstelling. De Nederlandse Bachvereniging brengt onder leiding van de nieuwe artistiek leider Shunske Sato, op speciaal verzoek van de ZaterdagMatinee, de Nederlandse première van het oratorium Il sacrifizio di Abramo. Goed voor een geheel nieuwe kijk op vrouwelijke componisten in de achttiende eeuw.

 

> Lees meer op deze site in: Barokcomponiste herontdekt


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel