Nationale muziek 1900-1945

Nationale muziek 1900-1945
vrijdag 2 maart 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Philharmonie Zuidnederland
Dmitri Liss, dirigent
  • Simone Lamsma, viool

Programma

Programma

  • Zoltán Kodály - Variaties over 'De pauw is opgevlogen'
  • George Enescu - Roemeense Rapsodie nr. 1
  • Erich W. Korngold - Vioolconcert
  • Leonard Bernstein - Suite uit Fancy free
- AVROTROS Radio

Simone Lamsma speelt Korngold

De Nederlandse violiste Simone Lamsma wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest toonaangevende violisten van dit moment. Bovendien oogst zij grote waardering voor haar bijzondere repertoirekeuze. Zo breekt zij al enige tijd een lans voor het Vioolconcert van Erich Korngold, een voor de nazi’s gevluchte Oostenrijk-Hongaarse componist die in Hollywood furore maakte als componist van filmmuziek. Flarden daarvan duiken op in zijn Vioolconcert. Lamsma’s eerdere vertolking van dit werk in de VS ontlokte de pers aldaar uitspraken als ‘Stunning… breathtaking beautiful’.

 

Rachmaninovs Tweede Symfonie

Net als Korngold vluchtte ook Sergej Rachmaninov naar de VS en ook hij streek neer in de buurt van Hollywood. Met een beetje fantasie zou je dat kunnen horen in zijn Tweede Symfonie, die beelden oproept van een groots filmepos. Zo desastreus als de première van zijn Eerste Symfonie verliep, zo glorieus was de sfeer evenwel na de première van zijn Tweede Symfonie. Met lyrische melodiebogen, door Tsjaikovski beïnvloede harmonieën, vloeiende ritmiek en vleugjes Russisch-orthodoxe kerkmuziek liet Rachmaninov zich kennen als een volbloed Rus en romanticus. Zelf had hij daar totaal geen moeite mee. ‘Ik kan de oude manier van schrijven niet uit mij krijgen, en ik kan de nieuwe manier niet aanleren.’ Aan het openingswerk van vandaag zit een Nederlands tintje. Zoltán Kodály schreef zijn Variaties op een Hongaars volkslied, ook wel bekend als de Pauwvariaties, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Concertgebouworkest in 1939.

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Huib Ramaer.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel