Naar Frankrijk met Lahav Shani

Naar Frankrijk met Lahav Shani
zaterdag 1 mei 2021 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Lahav Shani, dirigent
  • Joséphine Olech, fluit

Programma

Programma

  • Claude Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune
  • Thierry Escaich - Fluitconcert
  • Igor Stravinsky - Suite 'De vuurvogel'
NTR Radio
De souplesse van Debussy, de spannende kleurenrijkdom van de Franse’ Rus Stravinsky en een nieuw soloconcert. Lahav Shani neemt u mee naar het zuiden.

‘De Franse slag’
Met de aanstelling van Lahav Shani stak het Rotterdams Philharmonisch Orkest in 2018 zijn nek uit. Inmiddels heeft het publiek de jonge chef-dirigent volledig omarmd. Ook de pers is unaniem lovend over de combinatie. Men hoorde “furieus temperament” in Beethoven en een Sacre die “ver uitstijgt boven het netjes spelen van de noten”. Met twintigste-eeuwse meesterwerken van Dutilleux en Ravel bewijst Shani dat hij ook de ‘Franse slag’ in zich heeft. Hij zal het orkest en de zaal meevoeren in de suggestieve kleur- en sfeerwerelden.

Nieuw soloconcert van Escaich
Een hoogtepunt wordt ook het nieuwe Fluitconcert dat de Franse componist-organist Thierry Escaich schreef voor de Franse en sinds 2017 eerste fluitiste van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Joséphine Olech. Na Escaichs altvioolconcert La nuit des chants dat in 2018 tijdens de ZaterdagMatinee in première ging, schreef de Volkskrant al enthousiast over de “heldere opbouw” en de “schemerige opening, opgebouwd rond een ontsporende toonladder”.
Deel dit artikel