Met de juiste tekst...

Met de juiste tekst...
zaterdag 14 oktober 2017 - 14u15
Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum - Studio 5
Radio Filharmonisch Orkest
Karel Mark Chichon, dirigent
  • Groot Omroepkoor
  • Dezsö Ránki, piano
  • Klaas Stok, koordirigent

Programma

Programma

  • Bram Kortekaas - Voetnoten bij de menselijke komedie : Mijmeringen van Arnon Grunberg
  • Ludwig van Beethoven - Koorfantasie
  • Sergej Prokofjev - Suite uit Romeo en Julia
- NTR Radio

VANWEGE EEN BESLOTEN HERDENKINGSBIJEENKOMST VOOR BURGEMEESTER EBERHARD VAN DER LAAN OP 14 OKTOBER KAN DIT CONCERT GEEN DOORGANG VINDEN IN HET CONCERTGEBOUW.

KAARTKOPERS WORDEN ZO SNEL MOGELIJK GEÏNFORMEERD.

LIVE UITZENDING (ZONDER PUBLIEK) VANUIT MCO STUDIO 5 (HILVERSUM)

 

Muziek in de columns van Arnon Grunberg

Soms begint goede muziek gewoon bij een goede tekst. Zo putte de jonge Nederlander Bram Kortekaas inspiratie uit Arnon Grunbergs Voetnoten (dagelijks in de Volkskrant). Fijngeslepen miniatuurtjes zijn het, waarin de schrijver algemeen-menselijke thema’s en maatschappelijke kwesties als vrijheid en individualiteit haarfijn ontleedt. Kortekaas, naast componist ook politicoloog, hoorde muziek in Grunbergs columns en schreef een stuk voor koor en orkest: Voetnoten bij de menselijke komedie.

 

Romeo en Julia volgens Prokofjev

Welke dichter de tekst leverde bij Beethovens Koorfantasie is nooit helemaal opgehelderd. Wel staat vast dat het werk diende als uitsmijter van een monsterconcert, waarbij de componist onder meer zijn Vijfde en Zesde symfonie voorstelde aan het Weense concertpubliek.

Prokofjev baseerde zijn balletpartituur Romeo en Julia op het drama van Shakespeare. Een viola d’amore en een mandoline toveren het oude Verona voor oren. Neoklassieke fluitlijnen toonschilderen de jonge Julia. Op luid boerend koper en striemende strijkers vechten de Montagues en Capuletten elkaar de tent uit.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 
Deel dit artikel