Mahlers Kindertotenlieder door Magdalena Kožená

Mahlers Kindertotenlieder door Magdalena Kožená
zaterdag 20 maart 2021 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent
  • Magdalena Kožená, mezzosopraan

Programma

Programma

  • Zosha Di Castri - Lineage
  • Gustav Mahler - Kindertotenlieder
  • Johannes Brahms - Eerste pianokwartet
NTR Radio
Karina Canellakis dirigeert Schönbergs prachtige orkestratie van Brahms’ Eerste pianokwartet. Magdalena Kožená zingt Mahlers Kindertotenlieder.

De lange lijnen van Brahms
Het Pianokwartet van Brahms in de orkest­­bewerking van Arnold Schönberg stond hoog op het verlanglijstje van Karina Canellakis. Zij noemt het groots bezette en gedetailleerde werk “goed voor een orkest”. Dat de typisch brahmsiaanse melodielijnen ook goed zijn voor de luisteraar, hoeft geen betoog. Met de briljante mezzosopraan Magdalena Kožená in de gelederen vormen Mahlers aangrijpende Kindertotenlieder de perfecte aanvulling op de wereld van Schönberg en Brahms.

De echo’s van Brahms, Mahler en Schönberg
Canellakis introduceert ook het werk van de Canadese/New Yorkse Zosha Di Castri bij haar orkest. In de zomer van 2019 dirigeerde zij met veel succes een nieuw werk van deze componiste tijdens de ‘First Night of the Proms’. Voor het eerst opende een werk van een vrouwelijke componist, gedirigeerd door een vrouw, de Londense Proms. The Guardian noemde alleen dat al “een grote sprong voorwaarts”. In Di Castri’s kleurrijke Lineage mengen de echo’s van Brahms, Mahler en Schönberg zich organisch met hedendaagse inzichten.
Deel dit artikel