Kleurrijke droomwerelden

Kleurrijke droomwerelden
zaterdag 30 september 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Markus Stenz, dirigent
  • Viktoria Mullova, viool
  • Matthew Barley, cello

Programma

Programma

  • György Ligeti - Lontano
  • Pascal Dusapin - At Swim-Two-Birds
  • Thomas Larcher - Tweede symfonie 'Kenotaph'
- NTR Radio

Première voor Mullova en Barley

Markus Stenz dirigeert bij zijn Radio Filharmonisch Orkest twee premières én een naoorlogse klassieker. Pascal Dusapin, een van de belangrijkste Franse componisten van dit moment, schreef een nieuw dubbelconcert voor violiste Viktoria Mullova en cellist (tevens haar echtgenoot) Matthew Barley. De titel At Swim-Two-Birds verwijst naar de gelijknamige roman van Brian O’Neil. Wie de recentelijk verschenen en alom geprezen cd-opname van Dusapins vioolconcert Aufgang heeft gehoord, mag hopen op even meesterlijke orkestraties en kleurmengsels.

Dat ook de Oostenrijker Thomas Larcher over een feilloos klankinstinct beschikt, liet hij al horen in zijn Vioolconcert (2010) en zijn Böse Zellen (2012) voor geprepareerde piano en orkest. Beide werken beleefden hun Nederlandse première in de ZaterdagMatinee. Dit seizoen is het de beurt aan Larchers Tweede symfonie Kenotaph, waarmee hij in het Verenigd Koninkrijk al jubelrecensies oogstte.

 

Lontano: klassieker van Ligeti

De Hongaarse grootmeester György Ligeti omschreef zijn orkestwerk Lontano ooit als een venster op de verloren droomwereld van de jeugd. Het moet een kleurrijke droomwereld zijn geweest. Want in Lontano, een van de fameuze werken van de twintigste eeuw, trekken tintelende texturen en timbres als trage klankwolken voorbij.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel