Karina Canellakis en Simone Lamsma

Karina Canellakis en Simone Lamsma
Friday 28 February 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent
  • Simone Lamsma, viool

Programma

Programma

  • Lera Auerbach - Evas Klage 'O Blumen, die niemals blühen werden'
  • Sergej Prokofjev - Eerste vioolconcert
  • Anton Webern - Sechs Stücke für Orchester opus 6b
  • Richard Strauss - Tod und Verklärung
AVROTROS Radio

Karina Canellakis, de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, geeft in dit AVROTROS Vrijdagconcert een proeve van haar enorme veelzijdigheid.

 

Canellakis opent met een werk waarvan de inkt nog maar net is opgedroogd. Evas Klage 'O Blumen, die niemals blühen werden' is een opdrachtwerk van onder meer het AVROTROS Vrijdagconcert aan Lera Auerbach, een begenadigd Russisch dubbeltalent met de Poesjkinprijs voor literatuur op zak.

Daarna het sprookjesachtige Eerste vioolconcert van Prokofjev in een ongetwijfeld betoverende vertolking met Simone Lamsma als solist.

Sechs Stücke für Orchester opus 6, de uiterst compacte klankmaquettes van Anton Webern, worden gevolgd door het andere uiterste: het weelderig tot de verbeelding sprekende Tod und Verklärung, een van Richard Strauss’ meest geliefde symfonische gedichten. Het werk heeft een sterk autobiografische inslag en Richard Strauss zei kort voor zijn dood dat sterven was zoals hij het in Tod und Verklärung geschilderd had.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

 

Deel dit artikel