Karina Canellakis en Radio Filharmonisch Orkest: Mahlers Symfonie nr. 1

Karina Canellakis en Radio Filharmonisch Orkest: Mahlers Symfonie nr. 1
zondag 14 maart 2021 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent

Programma

Programma

  • Gustav Mahler - Eerste symfonie 'Titan'
AVROTROS Radio
Mahlers poëtische Eerste symfonie viert het leven en de natuur, die na een lange winter ontwaakt. De volgens internationale critici 'briljante' Karina Canellakis leidt haar Radio Filharmonisch Orkest.

Gustav Mahler
Mahler neemt de luisteraar mee naar buiten in zijn Eerste symfonie. In het eerste deel 'ontwaakt de natuur na een lange winter'. Het zonlicht steekt door de bomen heen, een koekoek laat zich horen. De hele Eerste symfonie lijkt het leven te vieren - zelfs die onvermijdelijke kant ervan: de dood. Mahler liet zich voor het derde deel inspireren door een schilderij, waarop bosdieren een gestorven jager naar zijn graf dragen. Werkelijk bedroefd zijn ze niet…

Karina Canellakis
'Geen enkele dirigent zou meer kunnen vragen', zegt Karina Canellakis over het Radio Filharmonisch Orkest. Het was wederzijds liefde op het eerste gezicht, en sinds 2019 is het officieel 'aan'. Bij haar aantreden als chef had de Amerikaanse Canellakis een mooie verlanglijst aan componisten. Ze hoopte onder meer op Mahler, zei ze tegen de NOS. Vandaag leidt ze diens poëtische Eerste symfonie.
Deel dit artikel