Jubel en Heldenleben

Jubel en Heldenleben
vrijdag 23 februari 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Sir Mark Elder, dirigent
  • Isabelle Faust, viool

Programma

Programma

  • Florian Magnus Maier - Rotterdam
  • Ludwig van Beethoven - Vioolconcert
  • Richard Strauss - Ein Heldenleben
- AVROTROS Radio

Isabelle Faust

Beethoven schreef slechts één vioolconcert, maar wat voor één. Alsof hij de energie en muzikale ideeën voor wel tien vioolconcerten in een enkel concert wilde stoppen, een uitlaatklep voor al zijn heftige emoties en tegenstrijdige gevoelens. Maar er is meer. Isabelle Faust drukt op dit stuk een zeer persoonlijk stempel, een eerbetoon aan Beethoven. Bij dit schitterende concert schreef Beethoven geen cadens of solopassage. Althans, niet voor de viool. Wél voor de pianoversie die hij zelf graag speelde. Faust, Duitslands grootste violiste, bewerkte deze pianocadens voor viool. Subtiel en virtuoos.

 

Rotterdam

En er is nog een eerbetoon aan Beethoven: dat klinkt in de vorm van Straus’ Ein Heldenleben. Maar het is evengoed een ironisch zelfportret met hyper-romantische trekjes, die vooral tot uitdrukking komen wanneer Strauss zijn geliefde Pauline portretteert.

Het openingswerk van Florian Maier is een feestelijk eerbetoon aan de Maasstad. Maier schreef Rotterdam voor het jubilerende Rotterdams Philharmonisch Orkest: het orkest bestaat in 2018 honderd jaar!

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Kees Arntzen.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel