Jericho in de Engelse barok

Jericho in de Engelse barok
vrijdag 20 april 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Holland Baroque
Alexander Weimann, dirigent
  • Cappella Amsterdam
  • Zachary Wilder, tenor
  • Andreas Wolf, bas
  • Channa Malkin, sopraan
  • Minho Jeong, countertenor (alt2)

Programma

Programma

  • Georg Friedrich Händel - Dixit Dominus
  • William Hayes - The fall of Jericho
- AVROTROS Radio

Muziek rond de val van Jericho

Bijbelse verhalen met intriges en veel spektakel vormden in Engeland een zeer geliefde inspiratiebron voor meeslepende oratoria, met dank natuurlijk aan Händel, die dit genre tot grote hoogte bracht. De val van Jericho was een dankbaar onderwerp voor zo’n aanpak. Hoe het klinkt? De stijl van William Hayes, een vurig liefhebber en ambassadeur van Händels muziek, is hoogbarok met galante trekken. Alles wordt uit de kast gehaald om de muren van Jericho te doen schudden en vallen: het koor roept, vloekt en schreeuwt en de aarde beeft. Trompetten, pauken, hobo’s en fagotten zwellen aan in dissonante akkoorden.

 

Holland Baroque & Alexander Weimann

Alexander Weimann is een van de meest gewilde ensemble-leiders en klavecinisten van dit moment. Gewapend met een schat aan ervaring die hij opdeed als vaste speler in ensembles als Tragicomedia, Cantus Cölln en het Freiburger Barockorchester is hij nu artistiek leider van o.a. het Pacific Baroque Orchestra in Vancouver. Weimann is de aangewezen persoon voor dit programma van Holland Baroque en Cappella Amsterdam met ook het spetterende Dixit Dominus van Händel. 

 

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Philip Ruitenberg.


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel