James Gaffigan dirigeert Bruckners Symfonie nr. 6

James Gaffigan dirigeert Bruckners Symfonie nr. 6
zondag 10 januari 2021 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis, dirigent

Programma

Programma

  • Anton Bruckner - Zesde symfonie
AVROTROS Radio
Een Bruckner vol branie. James Gaffigan leidt het Radio Filharmonisch Orkest in de dynamische Zesde symfonie. Dat doet de Amerikaanse dirigent jeugdig en gedurfd, volgens critici.

Bruckners Zesde
'Die Sechste ist die Keckste,' zei Bruckner over zijn Zesde symfonie. In het Nederlands: de Zesde heeft van al zijn symfonieën de meeste branie. Voor zijn doen houdt Bruckner het kort, en gebruikt hij een bescheiden instrumentarium. Desondanks is het resultaat inventief, dynamisch en bijna theatraal. Het fijngevoelige Adagio garandeert bovendien een moment van ontroering.

James Gaffigan en Radio Filharmonisch Orkest
'Het tijdperk van de maestro is voorbij', vindt James Gaffigan. 'Dirigenten van vandaag moeten op hetzelfde niveau staan als de musici.' Wellicht is deze houding meteen het geheim achter het succes van de Amerikaan. Als vaste gastdirigent is hij al vele jaren verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest. Vandaag in een van zijn specialismen: Bruckner. Gaffigans interpretatie van de Zesde symfonie wordt door critici jeugdig en driest genoemd. Extra 'keck', dus!
Deel dit artikel