Hohe Messe

Hohe Messe
vrijdag 5 oktober 2018 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Akademie für Alte Musik Berlin
  • Ensemble Polyharmonique
  • Georg Kallweit, concertmeester
  • Alexander Schneider, koordirigent

Programma

Programma

  • Johann Sebastian Bach - Hohe Messe
- AVROTROS Radio

Voor dit concert zijn kaarten los te bestellen of als onderdeel van een voordelig abonnement. Lees hier meer informatie over de abonnementen in de serie AVROTROS Vrijdagconcert.


Bachs alom bejubelde Mis in b (Hohe Messe) is nog steeds omgeven door raadsels en mysteries. Bach zelf heeft het werk in zijn geheel waarschijnlijk nooit gehoord. Het Kyrie en Gloria stuurde hij in 1733 met een verzoekschrift naar de Saksische keurvorst in Dresden. Het leverde hem de titel op van ‘koninklijk Saksisch en Pools hofcomponist’. Waarom hij aan het eind van zijn leven die twee delen uitbreidde tot een complete mis, is nog altijd niet opgehelderd. Voor een katholieke eredienst is ze eenvoudig te lang. Misschien dat delen tot klinken kwamen tijdens plechtige feestdagen in Leipzig? Dacht Bach aan een uitvoering in de nieuwe katholieke hofkerk in Dresden? Of, zoals recentelijk werd geopperd, een uitvoering tijdens het Caeciliafeest in 1750 in Wenen?


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.   

Deel dit artikel