Hoe de opera Engeland veroverde: Blow en Purcell

Hoe de opera Engeland veroverde: Blow en Purcell
zaterdag 3 november 2018 - 13u30
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Early Opera Company
Christian Curnyn, dirigent
  • Lucy Crowe, sopraan - Venus (Blow); Belinda (Purcell)
  • Rowan Pierce, sopraan - Cupid (Blow); Second woman (Purcell)
  • Dame Sarah Connolly, mezzosopraan - Dido (Purcell)
  • Avery Amereau, mezzosopraan - Sorceress (Purcell)
  • Jonathan McGovern, bariton - Adonis (Blow); Aeneas (Purcell)

Programma

Programma

  • John Blow - Venus and Adonis
  • Henry Purcell - Dido and Aeneas
- NTR Radio

Losse kaarten zijn te bestellen vanaf 1 juni 2018. De verkoop van abonnementen voor concerten in de NTR ZaterdagMatinee is reeds gestart. Lees hier meer informatie over de serie-abonnementen.


John Blow en Henry Purcell

Met John Blow en Henry Purcell kreeg de opera, met enige vertraging, voet aan de grond in Engeland. De twee gezichtsbepalende werken waren Venus and Adonis en Dido and Aneas.

 

Venus and Adonis

Of het een opera, een semi-opera of een masque is, daarover zijn de geleerden het nog niet eens, maar feit is dat de Engelse operatraditie in 1683 begon met Venus and Adonis van John Blow. Wat in Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk al gemeengoed was geworden – een doorlopend dramatisch werk met zang en orkest – had in Engeland even tijd nodig. Blow baseerde zich voornamelijk op Franse voorbeelden. Dat blijkt al uit de statige ouverture en de balletmuziek. Hij creëerde een weliswaar korte, maar toch volwaardige pastorale barokopera, waarin de godin Venus ongewild haar geliefde Adonis de dood instuurt.

 

Dido and Aeneas

Slechts vijf jaar later, in 1688, volgde Henry Purcell met een soortgelijke korte opera, Dido and Aeneas, waarbij hij sterk werd geïnspireerd door Blows voorbeeld. Nu is het de Carthaagse koningin Dido die ongewild afscheid moet nemen van haar geliefde Aeneas. Purcell schreef een meesterwerk, dat eindigt met de hartverscheurende aria ‘When I am laid in earth…’ van Dido, een mezzosopraan of sopraan, naar gelang de muzikale voorkeur. Dido and Aeneas is de aanzet van het grote muziekdramatische oeuvre van Purcell, en daarmee van de Engelse opera.

 

Let op: afwijkende aanvangstijd.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel