Herodes en Salome volgens Stradella

Herodes en Salome volgens Stradella
zaterdag 8 februari 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Collegium 1704
Václav Luks, dirigent
  • Christophe Dumaux, countertenor - San Giovanni Battista
  • Giulia Semenzato, sopraan - Erodiade la figlia (Salome)
  • Krešimir Stražanac, bas - Erode
  • Luca Cervoni, tenor - Consigliere
  • Gaia Petrone, mezzosopraan - Madre Erodiade

Programma

Programma

  • Alessandro Stradella - San Giovanni Battista
NTR Radio

Václav Luks en zijn Collegium 1704 houden een krachtig pleidooi voor Corelli’s minder bekende tijdgenoot Alessandro Stradella, die het verhaal van Salome en Herodes ongekend sterk toonzette.

 

Václav Luks en Collegium 1704

Met Václav Luks bevinden we ons onder de noblesse van de oude muziek. Sinds 1991 rijgt de Tsjech de jubelkritieken aaneen met zijn Collegium 1704: een wereldtopper binnen het zeventiende- en achttiende-eeuwse repertoire. Er zijn dan ook geen betere gidsen denkbaar om het oeuvre van Corelli-tijdgenoot Alessandro Stradella te doen herontdekken.

Stradella verdiende zijn sporen als musicus in Rome, Venetië en Genua, en componeerde zo’n driehonderd werken: een oeuvre dat barokfanaten met smaak zullen verorberen. Hoogst expressief, uitbundig en contrastrijk, vol pakkende melodieën, virtuoos contrapunt en slimme orkestratietrucjes: San Giovanni Battista behoort tot Stradella's beste werken.

 

Verleiding, trots, wanhoop en horror

Centraal in dit oratorium – bedoeld voor Palmzondag 1675 – staat Johannes de Doper, die poogt Herodes tot een deugdzaam bestaan te bewegen. De intriges van stiefdochter Salome worden echter zijn dood. Dit Bijbelse drama vertaalt Stradella naar een bonte en boeiende partituur, met een bezetting die van nummer tot nummer varieert, en vocale partijen die pendelen tussen verleiding en trots, wanhoop en horror.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel