Händels triomf: Judas Maccabaeus

Händels triomf: Judas Maccabaeus
zaterdag 7 december 2019 - 13u30
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Capella Cracoviensis
Jan Tomasz Adamus, dirigent
  • Rebecca Bottone, sopraan
  • Marta Wryk, mezzosopraan
  • Joshua Ellicott, tenor
  • Sebastian Szumski, bariton

Programma

Programma

  • Georg Friedrich Händel - Judas Maccabaeus
NTR Radio

De titel is misschien wel bekender dan het werk zelf: Judas Maccabaeus. Een oratorium dat met zijn meesterlijke ouverture direct overrompelt. Händel op z’n best.

 

Händel in Londen

Wie zou in Händels Londen geen musicus hebben willen zijn? Rond 1740 was de Britse hoofdstad een eldorado voor innovatieve kunstenaars en creatieve entrepreneurs. Händel was een van de meest slimme onder hen. Toen het operagezelschap waarmee hij samenwerkte in 1744 geen nieuw seizoen kon presenteren, richtte Händel zelf een reeks oratoriumconcerten in. Een jaar later kwam zijn lucratieve onderneming echter onder druk te staan door de pogingen van ‘Bonnie Prince Charlie’ om het Huis Hannover ten val te brengen.

De Hertog van Cumberland overwon de rebellen en werd door Händel bedacht met een heus overwinningsoratorium: Judas Maccabaeus, een werk dat vrijwel onmiddellijk tot de händeliaanse canon ging behoren. De triomf van de Joodse held op vijandige legers wordt verhaald in drie akten, voorafgegaan door een van Händels mooiste ouvertures.

 

Kleurrijk oratorium

Dirigent Jan Tomasz Adamus, alumnus van het Amsterdamse Conservatorium, leidt de Capella Cracoviensis en vier solisten door een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten – van het prachtige donkere coloriet van de fagotten in ‘Pious orgies’ tot de stemmen-tsunami van ‘Sound an alarm’.

 

Lees ook op deze website: De donkere kleuren van Händels Judas Maccabaeus 


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel