Groot Omroepkoor zingt Rachmaninovs Vespers

Groot Omroepkoor zingt Rachmaninovs Vespers
zondag 7 maart 2021 - 11u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
Peter Dijkstra, dirigent
  • Franske van der Wiel, alt
  • Gerben Houba, tenor

Programma

Programma

  • Sergej Rachmaninov - Vespers
AVROTROS Radio
Rachmaninoff gebruikte in zijn Vespers eeuwenoude Griekse en Russische technieken. Verstilling en drama, gezongen door het Groot Omroepkoor. Dirigent Peter Dijkstra laat de zangers 'ademen als één lichaam', aldus NRC.

Rachmaninoff
Van zonsondergang tot het ochtendgloren: Rachmaninoffs Vespers bestrijken de hele nacht. Het Groot Omroepkoor zingt a capella een van de werken waar de componist zelf zich het meest verbonden mee voelde. Hij wilde zelfs dat het vijfde deel, 'Nunc dimittis', als 'nachtwake' bij zijn begrafenis klonk.

Groot Omroepkoor en Peter Dijkstra
'Peter Dijkstra liet de zangers ademen als één lichaam', schreef NRC bij een van diens eerdere uitvoeringen van Rachmaninoffs Vespers. De dirigent 'leidde hen gedetailleerd maar soepeltjes door treffende kleurschakeringen en dynamische nuances'. Vandaag staat Dijkstra voor het Groot Omroepkoor in dit voor de Russisch-orthodoxe kerk geschreven stuk. Rachmaninoff verdiepte zich jarenlang in traditionele zangwijzen, en verwerkte in de Vespers eeuwenoude Griekse en Russische technieken. Een ochtendconcert vol verstilling en drama.
Deel dit artikel