Grenzen voorbij: vier premières

Grenzen voorbij: vier premières
zaterdag 18 mei 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Ensemble Musikfabrik
Emilio Pomárico, dirigent
  • Helen Bledsoe, basfluit

Programma

Programma

  • Sander Germanus - Im Vortex
  • Rebecca Saunders - Bite
  • Carola Bauckholt - Schlammflocke
  • Rozalie Hirs - Lightclouds
  • Unsuk Chin - Gougalon - Scenes from a street theatre
NTR Radio

Ensemble Musikfabrik brengt wereldpremières van composities van Rozalie Hirs en Sander Germanus; beide werken ontstonden in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee, mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Van Bauckholts Schlammflocke klinkt de Nederlandse première.

 

Ensemble Musikfabrik speelt Hirs, Bauckholt en Germanus

Eén concert, drie premières. Dat kun je met een gerust hart overlaten aan de moderne-muziekspecialisten van Ensemble Musikfabrik. Van Rozalie Hirs klinkt het laatste deel van haar trilogie parallel world. “Mijn nieuwe werk is zowel een Frans spectraal als een minimalistisch stuk”, aldus de Nederlandse componiste. De muziek van haar Duitse collega Carola Bauckholt balanceert op de grens van toon en ruis, klank en stilte. In Schlammflocke bloeien muzikale texturen op uit mysterieuze natuurgeluiden.

Ook Sander Germanus slecht grenzen in zijn muziek door te componeren met de minieme toonsafstanden die tussen de pianotoetsen liggen, zogenaamde ‘microtonen’. Voor zijn nieuwe stuk wil Germanus het akoestische klankenpalet van Musikfabrik uitbreiden met een synthesizer en geeft hij zijn eigen draai aan elementen uit de popmuziek.

 

Unsuk Chin evoceert straattheater

Weliswaar geen première, maar zeker niet te missen: Unsuk Chins Gougalon, waarin de Koreaanse componiste op onnavolgbare wijze herinneringen ophaalt aan de capriolen van een straattheatergroep in Seoul.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel