Giacomelli’s Merope - GEANNULEERD, EEN ALTERNATIEF VOLGT Z.S.M.

Giacomelli’s Merope - GEANNULEERD, EEN ALTERNATIEF VOLGT Z.S.M.
zaterdag 6 februari 2021 - 13u00
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel
Andrea Marcon, dirigent
  • Kristina Hammarström, mezzosopraan - Merope
  • Kangmin Justin Kim, countertenor - Epitide
  • Emiliano Gonzalez Toro, tenor - Polifonte
  • Vasilisa Berzhanskaya, mezzosopraan - Trasimede
  • Carlos Mena, countertenor - Licisco
  • Carlo Vistoli, countertenor - Anassandro
  • Beth Taylor, mezzosopraan - Argia

Programma

Programma

  • Geminiano Giacomelli - Merope
NTR Radio
Helaas is onderstaand concert geannuleerd wegens corona maatregelen. Informatie over een alternatief programma volgt z.s.m.


Andrea Marcon dirigeerde menige Vivaldi-opera in de Matinee. Nu keren hij en zijn La Cetra terug met Merope, de opera die Vivaldi’s iets jongere tijdgenoot Giacomelli schreef voor de grootste castraten van zijn tijd.

Uiterst virtuoze Italiaanse laat-barok
In 1732 schreef de Napolitaanse componist Riccardo Broschi de opera Merope, vooral bedoeld als paradepaardje voor zijn broer, de sopraan-castraatzanger Carlo Broschi, die beter bekend was en is onder de naam Farinelli. Nog geen twee jaar later doet de Noord-Italiaanse componist Geminiano Giacomelli daar nog een schepje bovenop. Ook hij schrijft een vocaal virtuoze Merope, met twéé beroemde castraatzangers in de hoofdrollen: Farinelli én de mezzosopraancastraat Gaetano Majorano, vooral bekend onder de naam Caffarelli. Beiden zouden in die periode ook figureren in de Londense operascene rondom Händel en Porpora.

‘De nachtegaal’ uit Merope stemde de koning goedgemutst
Giacomelli, componist van geestelijke muziek, oratoria en opera’s, werd hooglijk gewaardeerd door Benedetto Marcello, wat hem waarschijnlijk de opdracht opleverde om Merope voor het befaamde Teatro San Giovanni Gristostomo in Venetië te schrijven. Toen Farinelli in zijn nadagen aan het Spaanse hof werkzaam was, schijnt hij de aria ‘Quell’usignolo...’ (Die nachtegaal) uit Merope steeds te hebben gezongen om de depressieve koning op te monteren.
Deel dit artikel