GEANNULEERD i.v.m. coronavirus - Eric Whitacre returns at the Groot Omroepkoor

GEANNULEERD i.v.m. coronavirus - Eric Whitacre returns at the Groot Omroepkoor
zaterdag 28 maart 2020 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
Eric Whitacre, dirigent
  • Quirine Viersen, cello
  • Nicolas van Poucke, piano

Programma

Programma

  • Eric Whitacre - Three flower songs
  • Benjamin Britten - Five flower songs
  • Eric Whitacre - The sacred veil
NTR Radio

'The hottest thing in choral music' – Eric Whitacre maakt grote indruk als dirigent en als componist. Koorwerken als Sleep, Water Night en The Seal Lullaby behoren inmiddels wereldwijd tot het meest geliefde koorrepertoire. Met het Groot Omroepkoor bewijst hij opnieuw: 'the fuzz is not about nothing'.

 

Fusie tussen ‘klassiek’ en ‘populair’

Zijn muziek wordt wel omschreven als 'een fusie tussen klassieke en moderne populaire muziek die direct onder de huid gaat zitten'. Zijn toegankelijke muziek en multimedia-projecten als het Virtual Choir Project via YouTube maken hem 'the hottest thing in choral music'. Eric Whitacre zegt zelf per ongeluk dirigent en componist geworden te zijn, maar het Groot Omroepkoor kan zich nauwelijks een dirigent wensen met een beter begrip van de menselijke stem.

 

Opdrachtcompositie: The sacred veil

The sacred veil, geschreven in opdracht van onder andere de NTR ZaterdagMatinee, bevat weer alle ingrediënten die de componist Whitacre typeren. Hij baseerde zich op een aangrijpende gedichtencyclus van zijn vriend Tony Silvestri, die daarmee de dood van zijn jonge vrouw verwerkte. Zowel de tekst als de muziek bezingen de dood niet als einde, maar als een weg door een spiegel, een weg naar een andere dimensie.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

 

Deel dit artikel