GEANNULEERD i.v.m. coronavirus

GEANNULEERD i.v.m. coronavirus
-
Mozart met Ronald Brautigam
Friday 27 March 2020 - 20u15
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Radio Filharmonisch Orkest
Otto Tausk, dirigent
  • Ronald Brautigam, piano

Programma

Programma

  • Henri Dutilleux - Métaboles
  • Wolfgang A. Mozart - Pianoconcert KV 466
  • Wolfgang A. Mozart - Ouverture in Bes groot 'Parijse'
  • Albert Roussel - Derde symfonie
AVROTROS Radio

Mozart in een Franse lijst

Otto Tausk en het Radio Filharmonisch Orkest omringen Mozart met twee werken van typisch Franse snit. Eerst de kunst van de metamorfose zoals kleurmagiër Henri Dutilleux die demonstreert in Métaboles. Aansluitend Mozarts donkerste Pianoconcert KV 466 met Ronald Brautigam als solist en de Ouverture KV 311a, 'Parijse'. Tenslotte gaat van de Franse componist Albert Roussel (1869-1937) zijn intrigerende Derde symfonie.

 

Roussel was een tijdgenoot van Claude Debussy en Maurice Ravel, maar ging naast deze grote muzikale persoonlijkheden vooral zijn eigen weg. Hij kwam betrekkelijk laat tot componeren, omdat hij, net als Nikolaj Rimski-Korsakov, eerst carrière maakte in de marine. Jarenlang voer hij de wereld rond tot aan het Nabije Oosten en China toe.

Pas tegen zijn dertigste schreef hij zich in aan de enkele jaren daarvoor opgerichte Schola Cantorum in Parijs als leerling van Vincent d’Indy. Later werd Roussel zelf docent contrapunt aan dit instituut en gaf hij les aan onder anderen Erik Satie en Edgar Varèse. Roussel vestigde zich in 1922 met zijn vrouw in Vasterival aan de Normandische kust, waar hij langzaam maar gestaag werkte aan een compact en eigenzinnig oeuvre. Zijn Derde en Vierde symfonie hebben door hun ingenieuze lijnenspel iets ruigs, alsof de Normandische westenwind op ze heeft ingewerkt.

 

19.30 u: inleiding door Michel Khalifa


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten

 

Deel dit artikel